Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'Water São Paulo wellicht drastisch op rantsoen'

Datum : 28/01/2015
Land : Brazilië

'Water São Paulo wellicht drastisch op rantsoen'

Het bedrijf dat het grootste gedeelte van het water in de Braziliaanse staat São Paulo levert, heeft gewaarschuwd dat "drastische" rantsoenering een reëele mogelijkheid is. Als het waterpeil blijft dalen in de meest dichtbevolkte staat van Brazilië zou er wellicht op sommige plaatsen slechts twee dagen per week water beschikbaar zijn.

De directeur van het bedrijf Sabesp, Paulo Massato, zei op een publiek evenement: "Om meer water te winnen dan we gebruiken is het wellicht noodzakelijk om het twee dagen per week met water, en vijf dagen zonder water te stellen." Het rantsoen zou de hele staat treffen, ook Brazilië's grootste stad São Paulo. Het zuidoosten van het land kampt al een jaar met aanhoudende droogte, waardoor het waterpeil historisch laag is.

Massato gaf wel aan dat deze maatregel alleen in een "extreme" situatie zou worden ingevoerd en met toestemming van de overheid. "Als de regens uitblijven moeten we op een drastische manier gaan rantsoeneren om het waterpeil op dit niveau te houden en niet nog meer te laten zakken." Het waterniveau in het Cantareiro systeem, dat eenderde van de stad São Paulo van water voorziet (zo'n 6.5 miljoen mensen), staat nu op 5.1 procent van de totale capaciteit.

De overheid heeft al enkele maatregelen ingevoerd, zoals een korting als er minder water gebruikt wordt en boetes bij een te hoog gebruik. Zelfs de hevige regenval in augustus van dit jaar, waarbij zo'n 1000 bomen omvielen en delen van de stad overstroomden, waren niet genoeg om het waterpeil naar zijn normale stand te brengen.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug