Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Waterbesparende maatregelen in Braziliaanse steden

Datum : 14/01/2015
Land : Brazilië

Waterbesparende maatregelen in Braziliaanse steden

De extreme hitte en het toegenomen verbruik van water hebben verschillende steden in het binnenland van de staat São Paulo, zoals Campinas en Sorocaba, ertoe gedwongen om besparende maatregelen te handhaven ondanks het feit dat de reservoirs weer op peil zijn. De gemeentes willen het risico op een nieuwe rantsoenering beperken als het regenseizoen dit jaar weer van korte duur is. 

De 102.000 inwoners van Valinhos zijn het inmiddels gewend om twee dagen per week gedurende 18 uur geen water uit de kraan te hebben. Volgens de Water- en Rioolafdeling van Valinhos is deze maatregel noodzakelijk, omdat 50 procent van de stad afhankelijk is van het water uit de Atibaia rivier. Deze rivier wordt gevormd door de afvoerstroom van het Cantareira Systeem, dat nu nog in kritieke toestand verkeert. Wie water verspilt in Valinhos riskeert een boete van 360 reais (circa 120 euro). Sinds het begin van de rantsoenering zijn er meer dan vijfhonderd boetes uitgedeeld, maar de stad heeft het waterverbruik met 25 procent kunnen terugdringen. In de steden Itu en Salto zijn besparende maatregelen ook nog steeds van kracht. 

Ondanks de regen is het niveau van de Camanducaia rivier, die deel uitmaakt van het stroomgebied van de Piracicaba rivier en die een ondersteunend reservoir heeft voor het Cantareira Systeem, afgelopen maandag in kritieke toestand gekomen. De uitvoer bedroeg toen minder dan twee kubieke meter per seconde. 

Bron : sao-paulo.estadao.com.br
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug