Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Waterkrachtcentrales oorzaak van overstromingen

Datum : 12/03/2014
Land : Brazilië

Waterkrachtcentrales oorzaak van overstromingen

Een Braziliaans gerechtshof heeft de waterkrachtcentrales van Jiraú en Santo Antonio veroordeeld tot het bieden van hulp aan de duizenden slachtoffers van de overstromingen van de rivier Madeira en Amazonia. Het hof stelt dat de stuwdammen hebben bijgedragen aan de vergroting van de overstromingen.

Het voorlopige vonnis van de federale rechter Herculano Martins Nacif verplicht de verantwoordelijke bedrijven om de getroffen bevolking te voorzien van alle basisbenodigdheden, waaronder huisvesting, voeding, transport, onderwijs en gezondheidszorg. Ook moeten de bedrijven zorgen voor alternatieve routes in plaats van de ondergelopen wegen, met name de federale weg BR-364. Nu is de staat Acre, aan de grenzen met Peru en Bolivia, geïsoleerd.  Volgens het hof hebben de bouwers van de dammen de omvang van de reservoirs te klein gehouden. Daarom moeten ze de milieu-impact studies opnieuw uitvoeren.

De twee dammen liggen in de rivier Madeira in de staat Rondonia, aan de grens met Bolivia. De overstromingen hebben deze staat en ook Acre en Amazonas aangetast, waar duizenden mensen hun huizen hebben moeten verlaten of geïsoleerd zijn geraakt.  Alleen al in Porto Velho, hoofdstad van Rondonia, moesten tienduizend mensen hun huis verlaten. Nog eens 2.390  slachtoffers in Río Branco, hoofdstad van Acre, zijn door de regionale overheid opgevangen in tijdelijke centra. 

Bij de aankondiging van de bouw van de dammen heeft de Boliviaanse regering gevragad naar mogelijk overstromingsgevaar, maar de Braziliaanse autoriteiten hebben dat gevaar altijd verworpen. De waterkrachtcentrale Santo Antonio, op tien kilometer van Porto Velho, is al in gebruik, terwijl die van Jiraú op 136 kilometer hogerop nog in aanbouw is. Hij zou in 2016 gereed moeten zijn.

Bron : Infolatam, EFE
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug