Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Waterrantsoenering in La Paz voorbij

Datum : 17/01/2018

Waterrantsoenering in La Paz voorbij

De Boliviaanse president Evo Morales heeft aangekondigd dat de grote watertekorten in hoofdstad La Paz, die een jaar geleden leidden tot waterrantsoenering, voorbij zijn. "We hebben nu water. Het rantsoeneren in de stad La Paz is voorbij," aldus de president tijdens de inauguratie van een aquaduct dat water zal vervoeren naar het Esterallani-meer, dat zo'n 300.000 inwoners van de stad van water voorziet. 

Morales erkent dat de droogte nog altijd "heel serieuze problemen" veroorzaakt op het platteland van oostelijk Bolivia. Hij benadrukte echter dat de lessen die geleerd zijn in La Paz hebben geleid tot betere maatregelen in andere steden, waardoor rantsoenering niet meer nodig is. Het aquaduct, waarvan de bouw 14 miljoen dollar kostte, is onderdeel van een project van 67 miljoen dollar dat een herhaling van de kritieke situatie in La Paz en haar veel grotere buurstad El Alto moet voorkomen.

In zijn toespraak benadrukte Morales tevens dat water een fundamenteel recht voor alle inwoners is. Ook schepte hij op dat Bolivia's beslissing om het privatiseren van de watervoorziening tegen te gaan nu geëxporteerd wordt  "naar de hele wereld". Naast het investeren in betere voorzieningen, ontsloeg de regering in 2017 hoge ambtenaren van het staatswaterbedrijf EPSAS. De toenmalig minister van Water, Alexandra Moreira, nam zelf ontslag.  

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share


Terug