Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

'We zullen bezittingen blijven vernietigen'

Datum : 03/11/2018
Land : Suriname

'We zullen bezittingen blijven vernietigen'

Frankrijk wijkt geen duimbreed af van de grensovereenkomst, die in 1915 met Suriname is ondertekend en is geaccepteerd na de onafhankelijkheid in 1975. De Franse gendarmerie zal daarom bezittingen blijven vernietigen van personen die aan illegale goudwinning doen op Frans grondgebied, aldus de Franse ambassadeur Antoine Joly (zie foto).

Surinamers op de eilanden Kapasitabiki en Singa Teté aan de Marowijnerivier zijn respectievelijk in oktober en november geconfronteerd met rigoureus optreden van de Franse gendarmerie. Hun waardevolle spullen zijn door de Fransen in brand gestoken. In beide gevallen gaat het om Frans grondgebied; er zijn geen soevereine rechten overtreden volgens de ambassadeur. "We willen alle illegale activiteiten bestrijden, maar we zien dat we dat wat langzamer moeten doen. Want voor eenieder moet het duidelijk zijn, waar precies de grenslijn loopt", stelt Joly. Hoewel de grenslijn soms dwars door de eilanden in de Marowijnerivier loopt, is de overeenkomst uit 1915 duidelijk, benadrukt Joly.

"Als het merendeel van een eiland valt onder Frans of Surinaams grondgebied, behoort het dat land toe." Hij wijst erop dat de overeenkomst aangeeft dat er niet zomaar activiteiten ontplooid kunnen worden in de Marowijnerivier zonder toestemming van beide landen. "Ook al vinden die plaats aan de Franse of Surinaamse zijde. Er kan niet zomaar gegraven worden in de rivier", verduidelijkt Joly.

Volgens hem zijn enkele grensovereenkomsten getekend voor het gedeelte tussen de monding van de Marowijnerivier en Stoelmanseiland. Over het overige deel, namelijk de Lawarivier, hebben de landen nog geen overeenkomst bereikt. In 1977 waren volgens de ambassadeur de onderhandelingen gestart, maar Suriname heeft de overeenkomst toen niet getekend.

Bron : De Ware Tijd
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug