Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Wederopbouw na aardbevingen in Mexico begonnen: regering bezuinigt op rampenpreventie

Datum : 03/10/2017
Land : Mexico

Wederopbouw na aardbevingen in Mexico begonnen: regering bezuinigt op rampenpreventie

De president van Mexico, Enrique Peña Nieto, kondigde woensdag 27 september aan dat het land zich na de zware aardbevingen van 7 en 19 september zal gaan richten op de wederopbouw. Daarnaast meldde hij dat de reddingswerkzaamheden in Mexico-Stad voortgezet zullen worden mocht de lokale regering dit besluiten.

Ondertussen zijn er nieuwe voorlopige cijfers over de gevolgen van de natuurramp bekend. Minstens 361 personen hebben het leven verloren door de aardbeving van 19 september. Alleen al in Mexico-Stad schat men dat er 220 doden zijn gevallen. Als gevolg van de aardbeving van 7 september zijn er minstens 98 doden gevallen. Minstens tien procent van alle gemeenten kregen de gevolgen van de aardbevingen te verduren. Volgens de president zullen de kosten voor het herstel omgerekend tot meer dan twee miljard Amerikaanse dollars oplopen. Volgens een schatting van de United States Geological Survey kan de schade echter oplopen tot wel tien miljard dollar, een procent van het bruto nationaal product.

In 2012 lanceerde de Verenigde Naties een campagne waarin duidelijk werd gemaakt dat elke dollar die geïnvesteerd wordt in het voorkomen en verlichten van rampen, zeven dollar bespaart op het herstel ervan. De omstreden regering van Peña Nieto heeft de afgelopen jaren echter sterk bezuinigd op overheidsuitgaven, zo ook op rampenpreventie. Dit jaar werd er bijvoorbeeld op Fopreden, een fonds voor de preventie van natuurrampen, maar liefst vijftig procent gekort. Fonden, een groter fonds voor rampenverlichting, verloor een kwart van zijn budget.

Bron : CNN, El Nuevo Herald, Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug