Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Weer enorme dinosaurus in Argentinië ontdekt

Datum : 06/09/2014
Land : Argentinië

Weer enorme dinosaurus in Argentinië ontdekt

Amerikaanse wetenschappers hebben in Argentinië de resten van een enorme dinosaurus ontdekt. Het dier moet zwaarder zijn geweest dan een Boeing 737, twaalf Aziatische olifanten of zeven T-rexen. Het is daarmee het grootste landdier waarvan ooit het gewicht nauwkeurig is bepaald.

Het dier was 26 meter lang, 60 ton zwaar en waarschijnlijk nog niet eens volgroeid. Er werd een dijbot gevonden ter grootte van een man en een rugwervel van een meter breed. De vinders hebben het dier Dreadnoughtus schrani genoemd, naar de enorme slagschepen uit het begin van de twintigste eeuw. Het tweede deel van de naam verwijst naar een Amerikaanse zakenman die het onderzoek sponsorde.

Het is de meest complete titanosaurus die ooit is opgegraven, een klasse enorme dino's. Er zijn meer van die enorme dinosaurussen ontdekt, maar daarvan werden nooit genoeg botresten gevonden om een betrouwbare schatting te maken van hun gewicht.

Van deze dino zijn 145 versteende botten opgegraven, waardoor de wetenschappers een goed beeld hebben van ongeveer 70 procent van het lichaam. Van de schedel werden alleen een tand en een stuk kaak teruggevonden, omdat schedelbotten kwetsbaarder zijn. De eerste delen werden in 2005 opgegraven in Patagonië, nadat een van de onderzoekers tijdens veldwerk een versteend deel ervan uit de grond zag steken.

De planteneter leefde zo'n 77 miljoen jaar geleden. Dit exemplaar is waarschijnlijk doodgegaan toen hij in drijfzand terechtkwam. Doordat deze dreadnoughtus snel onder de modder kwam, zijn zo veel botten bewaard gebleven. De dino zal over een jaar teruggaan naar Argentinië, waar hij tentoongesteld zal worden in een museum.

Bron : NOS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug