Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Weer Mexicaanse journalist vermoord

Datum : 16/05/2017
Land : Mexico

Weer Mexicaanse journalist vermoord

De Mexicaanse journalist Javier Valdez, bekend vanwege zijn prijswinnende verslag over de drugsoorlog, is gisteren doodgeschoten. Nog onbekende daders openden het vuur op hem in de noordwestelijke staat Sinaloa, waar hij woonde en werkte.

Valdez (50) ontving in 2011 de International Press Freedom Award van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) voor zijn werk. Hij is een van de vele journalisten die dit jaar in Mexico zijn vermoord.

Hij is doodgeschoten in de straat vlakbij het gebouw van Ríodoce, het wekelijkse nieuwsblad dat hij had opgericht. Tijdens zijn bijna dertigjarige carrière schreef Valdez uitvoerig over de drugshandel en de georganiseerde misdaad in Mexico, ook over het machtige Sinaloa drugskartel. 

Dit drugskartel wordt verantwoordelijk gehouden voor naar schatting 25 procent van alle illegale drugs die via Mexico in de Verenigde Staten binnenkomen. De voormalige baas, Joaquin "El Chapo" Guzman is in 2016 opnieuw opgepakt na twee gevangenisonderbrekingen en is afgelopen januari uitgeleverd aan de VS.

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto veroordeelde de moord en noemde het “schandelijke misdaad”. Hij zei dat zijn regering zich bleef inzetten voor persvrijheid. De openbaar aanklager van Sinaloa, Juan José Ríos, zei dat de moord werd onderzocht en dat de familie van Valdéz bescherming kreeg.

De Mexicaanse kranten Animal Político en Tercera Vía zullen woensdag staken uit protest tegen de moord en het voortdurende gevaar voor journalisten. Ze zullen alleen nog nieuws verspreiden dat te maken heeft met de moord op Valdez.

Vorige week heeft Mexico een nieuwe aanklager aangesteld om misdaden tegen de vrijheid van meningsuiting te onderzoeken, waaronder ook de moord op journalisten. Volgens het CPJ zijn sinds 1992 minstens veertig journalisten vermoord. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug