Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Wegenbouw in Bolivia veroorzaakt onvrede Indiaanse bevolking

Datum : 12/08/2011
Land : Bolivia

Wegenbouw in Bolivia veroorzaakt onvrede Indiaanse bevolking

De inheemse bevolking van Bolivia keert zich tegen hun president Evo Morales, omdat hij van plan is een weg te bouwen in het Amazonegebied die hun leefgebied zal aantasten.

De bewoners van de dorpen in het Amazonegebied bereiden een mars voor van de stad Trinidad, in de staat Beni, tot aan La Paz. In een verklaring van de indiaanse bevolking staat dat de bewoners vechten “voor hun leven, hun kinderen en hun land, dat toebehoort aan de hele Boliviaanse bevolking. De strijd gaat om Loma Santa (moeder aarde), het milieu en het leven.” De mars zal plaatsvinden op 15 augustus.

Minister van het Presidentschap Carlos Romero, heeft de Indianen tevergeefs uitgenodigd om te onderhandelen over een alternatief. Romero zegt dat hij “elke dag wacht op een alternatief plan voor de weg.” Fernando Vargas, voorzitter van het centrale orgaan voor het indiaanse land van het nationale park Isiboro Sécure (TIPNIS) licht toe: “De dialoog is ongeveer een maand geleden gestaakt. De indianen zijn toen gestopt met tevergeefs proberen de regering hen te laten begrijpen.”

Brazilië investeert 300 miljoen dollar in dit wegenproject van 170 kilometer lang en vijftig meter breed asfalt. Het project zal het zogenaamde ‘la casa grande’, een gebied van 64 indiaanse bevolkingsgroepen, splitsen. Tevens zullen zo’n 500.000 bomen worden gekapt, volgens data van het milieusecretariaat van de regering van Santa Cruz.

Bron : El Pais
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug