Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Welkom in Brazilië

Datum : 21/12/2018
Land : Brazilië

Welkom in Brazilië

In Syrië worden huwelijken tussen partners van verschillende geloven niet erkend. Kinderen uit zo’n relatie worden er niet geregistreerd. Maha Mamo’s vader is christen, haar moeder moslima en uiteindelijk zagen ze zich gedwongen naar Libanon te vluchten, waar Maha en haar broer en zus geboren werden. Libanees konden ze niet worden, want dat is in Libanon vrijwel onmogelijk. Omdat ze ook de Syrische nationaliteit niet konden krijgen, waren ze dus formeel stateloos, met alle gevolgen van dien voor hun dagelijkse leven.

Zo moesten de Mamos letterlijk bidden en smeken voordat een school bereid was hun kinderen onderwijs te geven. Op schoolreisjes naar Jordanië konden ze echter niet mee en er moest speciale toestemming gevraagd worden om eindexamen te mogen doen. Formeel bestonden ze namelijk niet.

Als twintiger besloot Maha niet langer te proberen om Libanese te worden, maar via de Verenigde Naties Vluchtelingen Organisatie UNCHR herhuisvesting elders aan te vragen. Ook dat eindigde in teleurstelling omdat, zoals de Canadese visadienst schreef: “We zouden je graag naar Canada halen, maar waar moeten we je visumstempel in zetten?”

Maha’s zus besloot uiteindelijk om alle buitenlandse ambassades in Libanon aan te schrijven en om hulp te vragen. Alleen de Braziliaanse ambassade reageerde positief, maar dat was genoeg: op 19 september 2014 kregen ze eindelijk de middelen in handen om Libanon legaal te verlaten met een Braziliaans visum voor zes maanden. Vanwege hun Syrische komaf kon de familie aanspraak maken op een vluchtelingenstatus. In Brazilië krijg je daarmee vrijwel dezelfde rechten als ingezetenen. Die status kregen Maha en haar familie in mei 2016, inclusief een identiteitskaart – voor Maha de eerste van haar leven!

“Toen ik die kaart in mijn handen had, moest ik huilen en schreeuwen en ik vroeg mijn zus of het document echt was. Ik kon het niet geloven!”, vertelt Maha. Toch kregen ze niet op elk vlak een warm welkom. Een maand nadat hij zijn ID gekregen had, werd Maha’s broer Eddy bij een gewapende overval doodgeschoten.

Hoewel hij in Libanon begraven is, “is het trieste natuurlijk dat Eddy nooit zal weten hoe het voelt om legaal terug naar huis te gaan.” Zijn dood was voor Maha een extra motivatie zich in te zetten voor staatlozen in Brazilië en elders. Ze is een graag geziene gast in UNHCR paneldiscussies en is betrokken bij de #IBelong campagne van die organisatie.

“Ik wil dat iedereen weet wat door wat voor hel ik gegaan ben en ben er van overtuigd dat op een dag de president van Brazilië mijn verhaal hoort en dat ik dan de Braziliaanse nationaliteit zal krijgen.” Hoewel zo’n proces normaal gesproken zo’n vijftien jaar kan duren, heeft Maha goede hoop dat dat in haar geval sneller zal gaan. “Als ik eindelijk een nationaliteit krijg, zal ik schreeuwen! Ik zal huilen! Ik zal mijn status op Facebook bijwerken! Naar Disney World reizen! Naar Parijs! Naar Italië! De hele wereld over!” En zo mogelijk nog enthousiaster: “Ik zal zo hard roepen als ik kan: ‘Ik BESTA eindelijk!’”

Gegrepen? Teken de open brief van UNHCR en UNICEF!

Bron : UNHCR
Bookmark and Share


Terug