Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Wereld Economisch Forum in Latijns Amerika

Datum : 27/04/2013
Land : Peru

Wereld Economisch Forum in Latijns Amerika

Afgelopen week  hebben de presidenten van Peru (Ollanta Humala), Mexico (Enrique Peña Nieto) en Panama (Ricardo Martinelli) het achtste Wereld Economisch Forum geopend in de Peruaanse hoofdstad Lima. Net als zijn Europees equivalent in het Zwitserse Davos komen zakenmannen, staatshoofden en ministers bijeen om de meest prangende economische problemen te bespreken. Het forum is dit jaar gewijd aan de economische groei om de gemeenschap te versterken. 

Als gastland krijgt Peru enkele unieke kansen aangeboden. Het land functioneert als platform om buitenlandse investeerders, toerisme en handel aan te trekken. Bovendien biedt het forum het land mogelijkheid om aan te tonen dat er economische en juridische stabiliteit is. Peru maakt deel uit van het handelsblok Alianza del Pacífico (Alliantie van de Stille Oceaan), dat leider is op vlak van buitenlandse handel en export. Tot nu toe is het nog niet gelukt om een presidentiële top met de drie andere landen van het handelsblok (Colombia, Chili en Mexico) te organiseren. Luis Miguel Castilla, minister van Economie en Financiën, is dan ook tevreden dat ze nu bij elkaar komen. 

Naast economische thema’s sieren ook enkele groene en sociale onderwerpen de agenda. Gastland Peru moet zijn vooruitgang in alternatieve ontwikkeling aantonen. Dat meent althans Carmen Masías, voorzitster van de Peruaanse Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Leven Zonder Drugs (Devida). Ze verklaarde dat Peru een voorbeeld kan zijn voor wat men kan bereiken in zones waar eerder illegale gewassen werden gekweekt en die nu legale producten voortbrengen. Daarnaast wil het land een fonds opzetten voor sociale innovatie.

Vorige week publiceerde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) de groeicijfers voor de regio. De economie van Latijns-Amerika en de Cariben zou met 3,5 procent moeten groeien dit jaar. Dat is 0,3 procent minder dan eerder werd voorspeld. Het minder dynamische herstel van de twee grootste economieën Argentinië en Brazilië liggen aan de basis van die daling. Zo goed als alle Latijns-Amerikaanse landen ondervinden groei, behalve Venezuela waar een stagnering wordt waargenomen. Zowel het IMF als de Verenigde Naties (VN) schrijven de expansie toe aan consumentengroei door betere werkomstandigheden, de verhoogde prijzen van grondstoffen en de interne goede financiële condities. Latijns-Amerikaanse landen hebben hun stijging ook te danken aan het feit dat ze gespecialiseerd zijn in de export en productie van grondstoffen, zoals bijvoorbeeld soja. Bovendien is de stagnering van de Aziatische markt alleen maar in hun voordeel. Paraguay leidt de expansie, met een groei van het binnenlands nationaal product (bnp) van tien procent, gevolgd door Panama en Peru (beide acht procent).

In vergelijking met de lichte groei van 1,9 procent van de Verenigde Staten en de recessie waar Europa zich in bevindt (een kleine daling van 0,3 procent) zijn cijfers voor de regio niet slecht. De cijfers zouden zelfs nog toenemen in 2014. De regio verrast dus op een positieve manier. Zijn groei lijkt zich niets aan te trekken van de achteruitgang van enkele Aziatische economieën noch van de trage groei van Europa en de Verenigde Staten. Latijns Amerika heeft minder last van de schommelingen van de wereldeconomie, omdat het zijn huiswerk op vlak van macro-economie gedaan heeft en er een steeds solidere middenklasse is.

Bron : MO*, IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug