Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Wereldprimeur voor bijzondere Arubaanse munt

Datum : 03/08/2012
Land : Aruba

Wereldprimeur voor bijzondere Arubaanse munt

De Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht heeft een herdenkingsmunt voor Aruba geslagen met daarin extra informatie die via de smartphone is te lezen. Door de munt te scannen met de telefoon kunnen smartphonebezitters meer te weten komen over de Arubaanse holenuil, die op het geldstuk staat.

De Koninklijke Nederlandse Munt is het eerste munthuis ter wereld dat zogenoemde augmented reality heeft gebruikt om een munt met extra's te slaan, aldus een woordvoerster donderdag. De herdenkingsmunt is voor bijna 50 euro te koop. De oplage is beperkt tot 2500 exemplaren.

Op de munt ter waarde van 5 Arubaanse florijn staat een shoco, een holenuil die alleen op Aruba voorkomt. De shoco is eerder dit jaar uitgeroepen tot nationaal symbool van Aruba. Dat was reden voor de Centrale Bank van Aruba om een herdenkingsmunt te laten slaan.

Wie de munt scant met een speciale app krijgt informatie over de beschermde vogelsoort en over de Arubaanse munteenheid. Op de wapenzijde van de munt staat bovendien een shoco in kleur afgebeeld, wat mogelijk is door het gebruik van een speciale fototechniek, aldus de Koninklijke Nederlandse Munt.

Bron : ANP, RNW Caribiana
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug