Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Wereldwijd protest om brandende Amazone

Datum : 26/08/2019
Land : Brazilië

Wereldwijd protest om brandende Amazone

Over de hele wereld wordt geprotesteerd in een poging actie te ondernemen tegen de branden in het Braziliaanse Amazonegebied. Vrijdag kwamen honderden demonstranten samen bij de Braziliaanse ambassade in Londen, met borden zoals "De planeet verdient beter" en "Ons huis staat in brand." Een Braziliaanse, inheemse leider was in London aanwezig en sprak de menigte toe. Ook in Parijs, Mexico-stad, Geneve, Adelaide, Lissabon, Stockholm, Boston, Florida en Amsterdam.

Ondertussen probeert Bolsonaro de internationale kritiek af te doen als een linkse samenzwering, gericht op het legitimeren van buitenlandse interventies in de Amazone. Ook benadrukte hij: "Dit gebeurt overal ter wereld, niet alleen in Brazilië." Bolsonaro's zoon Eduardo tweette: "Links is wereldwijd samengekomen in een duidelijke aanval tegen president Jair Bolsonaro."

Ook in Brazilië groeit het protest, met demonstraties in onder andere Rio de Janeiro, Salvador de Bahia, Recife, Curitiba en Manaus. Braziliaanse demonstranten benadrukken echter het belang van internationale druk. Frederico Svoboda, een van de activisten in Rio de Janeiro, geeft aan: "Ik denk dat als er geen internationale druk is om de overheid te dwingen de branden aan te pakken en biodiversiteit en inheemse groepen te beschermen, heel Brazilië en misschien heel Zuid Amerika een klimaatramp tegemoet gaat."

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug