Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Wereldwijde aandacht voor Marielle Franco

Datum : 19/03/2018
Land : Brazilië

Wereldwijde aandacht voor Marielle Franco

Het is inmiddels bijna een week geleden, de dood van de Braziliaanse activiste en politica Marielle Franco. Vorige week woensdag werden zij en haar chauffeur doodgeschoten terwijl ze naar huis reden vanuit een evenement getiteld Jonge zwarte vrouwen veranderen machtsstructuren. In Brazilië ontstond meteen veel ophef op sociale media, onder de hashtag Marielle Presente. Ook worden op verschillende plekken protesten en herdenkingen georganiseerd, waar tienduizenden mensen op afkwamen. 

Marielle Franco was een bijzondere politica: zwart, LGBT en afkomstig uit een favela. Ze was al jarenlang activiste en in 2016 werd ze verkozen in de gemeenteraad van Rio de Janeiro voor de linkse partij PSOL, waar ze bezig was met vrouwenrechten. Ook werd ze verkozen tot woordvoerder van de commissie die de federale veiligheidsdiensten in de favelas van Rio de Janeiro controleert. Ze was zeer uitgesproken over het geweld in favelas, ook op sociale media. Vorige week dinsdag, een dag voor haar dood, twitterde ze nog: "Hoeveel mensen moeten nog sterven voordat deze oorlog eindigt?"

Woensdag werd Franco's auto gevolgd en werd ze vier keer in haar hoofd geschoten. Ook haar chauffeur Anderson Gomes werd drie keer geraakt en overleefde het niet. Autoriteiten hebben aangekondigd alles op alles te zullen zetten om de moordenaars te vinden. In een reportage van de Braziliaanse tv-gigant Globo komt naar voren dat de opdrachtgevers van de moord veel kennis moeten hebben van de werkwijzen van de Braziliaanse politie. 

Ondertussen is Franco wereldnieuws en wordt er in verschillende landen aandacht besteed aan haar bijzondere levensverhaal en tragische dood. Juist haar politieke activisme is daarbij belangrijk: haar groeiende macht en uitgesproken kritiek hebben tot haar dood geleid. Woensdag 21 maart zal ook in Amsterdam een bijeenkomst worden gehouden om Marielle Franco te herdenken. 

Bron : BBC, The Guardian, the Intercept
Bookmark and Share


Terug