Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Werk en woning voor Braziliaanse crackverslaafden

Datum : 30/10/2014
Land : Brazilië

Werk en woning voor Braziliaanse crackverslaafden

In de Braziliaanse stad São Paulo moet een nieuwe aanpak het leven van crackverslaafden weer op de rails krijgen. De reguliere methode van verplicht afkicken en repressief politieoptreden maakt plaats voor een aanpak die verslaafden onderdak, werk en eten biedt. Voorstanders zien in de aanpak een model voor andere steden. Tegenstanders zeggen dat de gemeente het werkelijke probleem, de drugsverslaving, niet aanpakt. 

In januari 2014 startte de gemeente van São Paulo het project Com Braços Abertos (Met Open Armen) in een gebied met veel crackverslaafden dat bekendstaat als O Fluxo (foto). Het project voorziet 422 van de naar schatting 500 crackverslaafden in de stad van onderdak in hotels, parttimewerk bij de gemeente en eten. En voor de politie in Saõ Paulo zijn de bewoners van O Fluxo sindsdien niet langer criminelen maar patiënten. Vandaar dat het gebruik van crack er is toegestaan. De bedoeling van Met Open Armen is dat op langere termijn de verslaafden voor zichzelf moeten kunnen zorgen door eigen werk en woning. Inmiddels zijn zestien deelnemers hierin geslaagd. 

Maar de regering van de deelstaat São Paulo, voor wie verplicht afkicken de enige oplossing is, heeft kritiek op het gemeentebestuur. Ronaldo Laranjeira, die de deelstaat adviseert over het drugsbeleid: “Het programma in São Paulo wordt uitgevoerd in het gebied O Fluxo, de plaats waar de deelnemers hun drugs gebruiken. Wanneer je daar rondloopt zie je mensen in gemeente-uniform openlijk crack roken. Als je niets aan hun verslaving doet, maar ze wel geld geeft...Ik denkt niet dat dit werkt.”

Dartiu Xavier da Silveira, werkzaam als verslavingsonderzoeker aan de Federale Universiteit SP, roemt de frisse wind van het programma. “De dure, verplichte afkickprogramma’s in ziekenhuizen die meer weg hebben van gevangenissen, falen. Na het verlaten van de kliniek gebruikt 90 procent binnen een maand weer. Met Open Armen lijkt anders. Terwijl mensen volop meedoen in de maatschappij, kunnen ze aan hun probleem werken.” 

 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug