Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Werkgevers roepen op tot 24-uursstaking in Nicaragua

Datum : 13/06/2018
Land : Nicaragua

Werkgevers roepen op tot 24-uursstaking in Nicaragua

In een poging de impasse te doorbreken, of misschien beter gezegd, in een poging het aftreden van president Daniel Ortega te bespoedigen hebben de werkgeversorganisaties in Nicaragua opgeroepen tot een landelijke staking van 24 uur op donderdag 14 juni. Ze hebben lang geaarzeld voordat ze tot deze stap overgingen, vanwege de negatieve gevolgen van een algehele staking voor de economie van het Midden-Amerikaanse land. De politieke crisis duurt al ruim vijftig dagen en heeft het leven gekost heeft aan 146 Nicaraguanen, zonder dat dit van de zijde van de president tot enige concessie geleid heeft.  De werkgevers hopen dat met deze maatregel de onverzettelijkheid van Ortega gebroken wordt en hij tot onderhandelingen verleid kan worden, met als uiteindelijk resultaat zijn vertrek na elf jaar autoritair regime.

Na de aankondiging van de werkgevers veranderde de hoofdstad Managua afgelopen dinsdag al in een spookstad: winkeliers sloten direct hun zaken en lieten de rolluiken zakken, uit angst voor represailles van de regering in reactie op de aangekondigde staking. De afgelopen weken zijn winkels regelmatig door aanhangers van Ortega overvallen en vernield. Bewoners van de hoofdstad spoedden zich dinsdag naar benzinestations om brandstof in te slaan. Sinds een aantal weken is het gevaarlijk om je ’s avonds nog op straat te begeven, als gevolg van de gewapende bendes die in Managua rondwaren, een stad die tot voor kort veilig, rustig en zelfs feestelijk was.

De werkgevers hebben de ambtenaren opgeroepen zich aan te sluiten bij de stakers: “wanneer  we het allemaal samen doen, zal er niemand zijn die represailles kan nemen.” De ondernemers proberen Ortega zover te krijgen dat hij reageert op de democratiseringsagenda die vorige week donderdag door de katholieke bisschoppen is gepresenteerd. De bisschoppen treden op als bemiddelaars in de onderhandelingen rond de crisis. De agenda bevat voorstellen tot hervorming van de grondwet en van het kiesstelsel, evenals vervroegde verkiezingen na het vertrek van de president. Ortega heeft de bisschoppen twee dagen bedenktijd gevraagd, maar ondertussen gaat de repressie onverminderd voort.

Het is pas de tweede maal in de geschiedenis van Nicaragua dat de ondernemers hebben opgeroepen tot een algemene staking. De eerste keer was veertig jaar geleden, in 1978, toen zij de dictatuur van Somoza onder druk wilden zetten. Het geeft iets aan van de omvang van de huidige crisis. Voor de oudere Nicaraguanen, die zich de tijd van Somoza nog kunnen herinneren, is het een déjà  vu, toen de dodelijk gewonde dictatuur een vloed van ongekend wrede repressie ontketende. Zij herinneren zich ook nog het gedicht van Gioconda Belli uit datzelfde jaar: “Ik wil een staking waar ademen verboden is, een staking waarin de stilte geboren wordt, om de stappen te horen waarmee de tiran vertrekt.”

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug