Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Wespen in plaats van agrochemicaliën

Datum : 16/04/2019
Land : Uruguay

Wespen in plaats van agrochemicaliën

In Uruguay wordt niet-genetisch gemodificeerde soja (GMO) soja ontwikkeld om te kunnen concurreren in een markt die verzadigd is door de hoeveelheid gewassen in de regio. Desalniettemin hoopt de regering van het land dat Uruguayaanse soja zal opvallen door zijn kwaliteit in plaats van door de hoeveelheid oogsten die sojaproducenten motiveren om zo "biologische controles" te gebruiken om plagen te bestrijden.

Producenten zijn van plan niet-genetisch gemodificeerde, agrochemisch vrije soja naar China te verschepen voor menselijke consumptie. China importeert elk jaar ongeveer 90 miljoen ton GMO-soja en verbruikt 15 miljoen ton niet-GMO-sojabonen, waarvan het meeste in het land wordt geproduceerd.

GMO-soja wordt door China, de belangrijkste afnemer van Uruguayaanse soja-gewassen, gebruikt om varkens en kippen te voeren. Soja is het belangrijkste gewas van Uruguay. Het land heeft een miljoen hectare genetisch gemodificeerde soja (GMO) geplant.

Nu positioneert het Zuid-Amerikaanse land, met 11.000 hectare niet-GMO-soja, zich als een hoofdeverancier van niet-GMO-soja vanwege een project waarbij wespeneieren als een natuurlijke plaagbestrijder worden gebruikt om soja voor menselijke consumptie te leveren.

Uruguayaanse onderzoekers hebben de machines aangepast om capsules vrij te maken die wespeneieren bevatten, die bij het uitkomen ongedierte bestrijden en de noodzaak om agrochemicaliën te gebruiken verminderen. Ze worden ingezet op een veld beplant met niet-genetisch gemodificeerde soja met een machine die bekend staat als "Mosquito" en zich door een groen sojaveld beweegt.

De gigantische armen van Mosquito, die zich uitstrekken als de vleugels van een insect, zijn ontworpen om chemicaliën op het gewas te spuiten. Maar nu hebben ze een andere functie: om een kleine wesp die minder dan een halve millimeter is in een kunstmatig ei te verspreiden om een larve te controleren die suikerriet aantast.

De Uruguayaanse regering verwacht dat het land dit jaar zijn eerste transport van niet-GMO-soja naar China zal uitvoeren, een mogelijkheid die al jaren in de maak is volgens Enzo Benech, minister van Landbouw en Visserij.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug