Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Wet tegen straatintimidatie

Datum : 19/04/2019
Land : Argentinië

Wet tegen straatintimidatie

In de week van 15 april heeft de Argentijnse Senaat unaniem ingestemd met een wetsvoorstel dat straatintimidatie van vrouwen strafbaar stelt. De nieuwe wet verbiedt verbale of non-verbale uitdrukkingen met een seksuele connotatie die vrouwen kunnen beschadigen in hun waardigheid, integriteit of vrijheden.

Met de stemming in de Senaat werd wet 26.485 aangepast met betrekking tot geweld tegen vrouwen, zodanig dat nu ook intimiderend gedrag op straat en in andere openbare ruimtes beschouwd wordt als geweld.

“De meerderheid van ons is slachtoffer geweest van intimiderend gedrag op straat door mannen, die vrouwen als simpele voorwerpen behandelen”, aldus senator Norma Durango (foto) in een stemverklaring.

Op deze manier zal straatintimidatie onderdeel uit gaan maken van artikel 6 van genoemde wet, die geweld tegen vrouwen definieert. Het Argentijnse Lagerhuis had het wetsvoorstel, ingediend door de toenmalige parlementariër Diana Conti, al in september 2017 goedgekeurd. Sindsdien zijn de ernst en de omvang van geweld tegen vrouwen niet afgenomen in het Zuid-Amerikaanse land.

Volgens een studie van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank naar de veiligheid van vrouwen in het openbaar vervoer was in 2017 niet minder dan 89 procent van de slachtoffers van intimiderende gedrag van het vrouwelijk geslacht.

Het aantal klachten wegens seksuele intimidatie in Buenos Aires is het afgelopen jaar met vijftig procent gestegen ten opzichte van 2017, terwijl het aantal klachten over obsceniteiten met veertig procent toenam.

Om meer zicht te krijgen op de omvang van het probleem zal er in Argentinië onder meer een gratis telefonische hulplijn komen, terwijl ook de politie nadere instructies zal krijgen om intimiderend gedrag tegen vrouwen te signaleren en tegen te gaan.

Bron : Info Bae
Bookmark and Share


Terug