Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Wetenschapper vernoemt parasiet naar Bob Marley

Datum : 13/07/2012

Wetenschapper vernoemt parasiet naar Bob Marley

Bioloog Paul Sikkel van de Arkansas State University heeft een parasiet vernoemd naar muzikant Bob Marley: de Gnathia Marleyi. De wetenschapper beschouwt dit als een eerbetoon aan de overleden artiest die in de jaren zeventig de reggaemuziek uit Jamaica wereldberoemd maakte.

De Gnathia Marleyi is een schelpdier dat zich voedt met bloed van vissen en leeft in het koraal in het oostelijke deel van de Cariben. Sikkel ontdekte het beestje toen hij de relatie tussen koraal en parasieten onderzocht. Hoe dorrer het koraal, hoe meer parasieten zich erin verscholen houden om zich op passerende vissen te lanceren.

“Ik heb deze soort, die werkelijk een wonder is, vernoemd uit respect en verwondering voor zijn muziek. En omdat de roots van de soort in de Cariben liggen, net als bij Bob Marley. Gnathia Marleyi leeft ongeveer drie weken. Hij of zij bijt zich vast in een vis, eet een uitgebreid maal en overlijdt twee weken later. Hopelijk hebben ze zich dan in de tussentijd voortgeplant.”

Ontdekkers van nieuwe soorten zoeken wel vaker inspiratie bij bekende mensen. Zo is er een korstmos vernoemd naar de Amerikaanse president Barack Obama, deelt Microsoft-oprichter Bill Gates zijn naam met een bloem en is een wespensoort verbonden met rocklegende Elvis Presley.

Bron : RNW Caribiana, ANP
Bookmark and Share


Terug