Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Wetenschappers tellen walvissen vanuit ruimte

Datum : 13/02/2014
Land : Argentinië

Wetenschappers tellen walvissen vanuit ruimte

Wetenschappers in Argentinië hebben een nieuwe methode ontwikkeld waarbij de walvissenpopulatie vanuit de ruimte kan worden bijgehouden. Hoge resolutie satellietfoto’s en software voor het bewerken van beelden worden bij de baanbrekende methode gebruikt om walvissen nabij of aan de oppervlakte van de oceaan te spotten. 

De eerste tests werden uitgevoerd in de Golvo Nuevo, gelegen tussen het stadje Puerto Madryn en het schiereiland Valdés, waar veel ‘Zuidkapers’ in de oceaan rond zwemmen. Uit een verslag in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One blijkt dat de nieuwe methode een enorme verbetering is ten opzichte van eerdere experimentele pogingen om de walvissenpopulatie vanuit de ruimte bij te houden. 

Momenteel wordt er nog vanaf de kust, schepen en vliegtuigen geteld, wat tot beperkte inzichten leidt. Het observeren van de walvissenpopulatie vanuit de ruimte biedt wetenschappers de gelegenheid om een veel groter oppervlakte van de oceaan te dekken, tegen lagere kosten.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug