Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Wetenschappers wegen reuzenluiaard met computer

Datum : 23/08/2015

Wetenschappers wegen reuzenluiaard met computer

Britse wetenschappers hebben het gewicht van een mammoet en een reuzenluiaard in kaart gebracht met een nieuw computermodel. De onderzoekers van de Universiteit van Manchester maakten eerst een digitaal model van het skelet van de dieren op basis van opgegraven botten. Een computerprogramma woog deze digitale skeletten vervolgens en bepaalde dat de mammoet ongeveer 3,6 ton woog en de reuzenluiaard 3,7 ton.

De wetenschappers testten hun computermodel eerst door de skeletten van nog levende dieren in te scannen, zoals de Afrikaanse olifant en het edelhert. Het gewicht dat de software toekende aan deze dieren werd vervolgens vergeleken met het werkelijke gewicht. Toen het computermodel eenmaal goed was afgesteld, gebruikten de onderzoekers botten uit museumcollecties om de skeletten van een mammoet en een reuzenluiaard zo nauwkeurig mogelijk digitaal te reconstrueren.

Reuzenluiaards leefden tot ongeveer 10.000 jaar geleden in Zuid Amerika en konden zes meter lang worden. De dieren van het geslacht Megatherium gebruikten hun grootte waarschijnlijk om van hoge planten te kunnen eten. Ze jaagden vermoedelijk niet.

De wetenschappers benadrukken dat het geschatte gewicht van de mammoet en de reuzenluiaard nog wat onzekerheden bevat. Over de positie van sommige botten in de skeletten van de uitgestorven dieren bestaat namelijk onduidelijkheid. De onderzoekers hopen het nieuwe computermodel in de toekomst ook te gebruiken om het gewicht van dinosaurussen nauwkeurig te bepalen.

Bron : NU.nl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug