Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Wetsvoorstel tegen vrijheid van meningsuiting

Datum : 07/01/2015
Land : Chili

Wetsvoorstel tegen vrijheid van meningsuiting

In de Chileense Tweede Kamer wordt gediscussieerd over het wetsvoorstel ‘Ley de medios digitales’ (Digitale mediawet). Een wetsvoorstel dat inhoudt dat alle houders van een website of een sociaal netwerkplatform met een minimum van vier wekelijkse publicaties beschouwd worden als verantwoordelijken van massacommunicatie.

Dit betekent dat een blogger, facebookgebruiker of twitteraar een bedrag zal moeten betalen voor het publiceren van updates vanuit zijn of haar account. In het geval dat de gebruikers zich niet aan de regels willen houden, zouden ze dan een boete kunnen krijgen.

Het lijkt erop dat het uiteindelijke doel van dit wetsvoorstel is de anonimiteit voor gebruikers te beperken, maar dit is in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Internet is uitgegroeid tot een platform voor kritiek, satire en informatie over de overheid die blijkbaar niet altijd toegestaan zou moeten zijn.

De uitoefening van de vrijheid van meningsuiting kent beperkingen - vooral wanneer die andere fundamentele rechten zoals het privéleven van mensen aantast -  maar zulke conflicten moeten door een rechtbank opgelost worden, via een eerlijk proces en volgens de wet.

Als dit wetsvoorstel goedgekeurd wordt, zullen alle digitale media die ten minste vier dagen per week publiceren wettelijk anders behandeld worden.

Bron : derechosdigitales.org
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug