Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

WHO: Zikavirus is niet langer een "internationale noodsituatie"

Datum : 21/11/2016
Land : Brazilië

WHO: Zikavirus is niet langer een "internationale noodsituatie"

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte vrijdag bekend dat het zikavirus niet langer een “internationale noodsituatie” is. Niettemin erkent de organisatie dat de ziekte “op de lange termijn een zeer belangrijk probleem blijft”, volgens David Heymann, voorzitter van het noodcomité van de WHO. De beslissing om de status van internationale noodsituatie – die op 1 februari 2016 was uitgeroepen – in te trekken, werd op 18 november genomen tijdens de vijfde vergadering van het noodcomité. 

“Omdat onderzoek heeft uitgewezen dat er een verband bestaat tussen het zikavirus en microcefalie (afwijking van het centrale zenuwstelsel waarbij de schedelomvang te klein is), vindt het noodcomité het noodzakelijk om een mechanisme voor de lange termijn op te zetten voor een wereldwijde aanpak”, aldus de WHO. 

“Het zikavirus zal van nu af aan lijken op het denguevirus, met periodieke uitbraken in landen waar de ziekte endemisch is”, aldus Heymann. Ook verwacht hij dat het virus zal blijven opduiken in nieuwe landen en dat er meer gevallen zullen worden geregistreerd van microcefalie en andere afwijkingen. Daarom is het noodzakelijk dat de internationale gemeenschap een “duurzaam antwoord biedt voor de lange termijn.”

Sinds 2015 zijn 73 landen getroffen door het zikavirus, vooral in Latijns Amerika en de Cariben, en 23 landen meldden gevallen van microcefalie en het syndroom van Guillain-Barré, waarschijnlijk als gevolg van het zikavirus. Beide aandoeningen kunnen dodelijk zijn.

Brazilië is het zwaarst getroffen met anderhalf miljoen besmettingen. Het is ook het land met de meeste gevallen van microcefalie als gevolg van het zikavirus (2.033 mensen), gevolgd door Colombia waar 46 gevallen geteld werden.
 

 

Bron : El Nuevo Diario (Nicaragua)
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug