Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Wie zijn de betogers in Brazilië?

Datum : 17/03/2015
Land : Brazilië

Wie zijn de betogers in Brazilië?

Volgens het onderzoeksinstituut Datafolha was corruptie de belangrijkste reden voor het grootste deel van de betogers dat afgelopen zondag in verschillende Braziliaanse steden de straat op ging. Corruptie is door de helft van de respondenten genoemd als reden. Het verzoek tot impeachment van de zittende president Dilma Rousseff werd als tweede reden genoemd door 27 procent van de ondervraagden. Op de derde en vierde plaats volgden het protesteren tegen de regerende Arbeiderspartij (20 procent) en tegen politici (14 procent).

Volgens Datafolha heeft 82 procent van de betogers in de Avenida Paulista, een van de belangrijkste wegen in São Paulo, bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen eind 2014 op Aécio Neves gestemd, de oppositiekandidaat van de Sociaaldemocratische Partij (PSDB). Daarnaast was 37 procent van de aanwezigen PSDB gunstig gezind. 74 procent deed voor het eerst mee aan een protestmars.

Het publiek bij de protesten die twee dagen daarvoor op vrijdag 13 maart plaastsvonden en die onder andere georganiseerd werden door verschillende centrale koepels van vakbonden bestond voornamelijk uit aanhangers van de zittende president. 71 procent van de betogers afgelopen vrijdag stemde op Dilma Rousseff in de tweede ronde van de verkiezingen. Ze protesteerden met name tegen inperkingen in de werknemersrechten (25 procent), voor de arbeidsverhogingen voor leraren (22 procent), voor politieke hervormingen (20 procent) en ter verdediging van staatsmaatschappij Petrobras (18 procent).

Ondervraagden mochten bij het beantwoorden van de vragen meerdere redenen aangeven. Het sociale profiel van de betogers was bij beide protestmarsen hoger dan het landelijke gemiddelde. Bij de protesten van afgelopen zondag had 76 procent hoger onderwijs genoten. Afgelopen vrijdag was dat 68 procent. Wat betreft het inkomen verschilden de groepen sterk: 41 procent van de betogers van afgelopen zondag, die een rechtser bewind willen, gaf aan per maand meer dan tien keer het minimumloon te verdienen. In de protesten van vrijdag was dat slechts bij 12 procent het geval. 

Bron : Folha de Sao Paulo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug