Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

WikiLeaks: Clinton vraagt onderzoek naar Kirchner

Datum : 30/11/2010

WikiLeaks: Clinton vraagt onderzoek naar Kirchner

ARGENTINIË - Hillary Clinton heeft aan Amerikaanse diplomaten gevraagd onderzoek te doen naar de mentale gezondheid van de Argentijnse president Cristina de Kirchner. Ook vroeg Clinton of ze medicatie heeft om "te kalmeren". Dat schrijft de Britse krant The Guardian naar aanleiding van de uitgelekte documenten op WikiLeaks. Kirchner werd door de Amerikaanse diplomaten neergezet als een emotionele leider die last heeft van "zenuwen en angsten".
De uitgelekte documenten zouden een mogelijke toenadering tussen Argentinië en de Verenigde Staten kunnen beïnvloeden. De 57-jarige Argentijnse president staat bekend om haar links-populistische politiek. Dit heeft de relatie met de VS de laatste jaren onder druk gezet.

Vragen die Clinton in december 2009 stelde waren: In hoeverre wordt haar gedrag en besluitvorming beïnvloed door stress? Welke stappen neemt Kirchner om de stress tegen te gaan? Neemt ze medicatie hiertegen? Volgens de Amerikaanse ambassade is Kirchners regering intolerant ten opzichte van kritiek.
Het moment van de uitgelekte documenten komt de Argentijnse president slecht uit. Haar man en voormalig president Nestor de Kirchner overleed een paar weken geleden. De Kirchners zijn vergelijkbaar met de Clintons. Zowel Hillary als Cristina zijn advocaten en beide vrouwen waren eerst first lady, voordat zij zelf het politieke toneel betraden. Clinton als senator en minister van Buitenlandse Zaken. Kirchner volgde haar man op als president van het Latijns Amerikaanse land.
Uit de documenten blijkt dat Clinton meer wilde weten over de machtsrelatie van de Kirchners. "We hebben een beter beeld van Nestor Kirchners stijl en persoonlijkheid dan dat van Cristina... En we willen graag een beter overzicht van haar persoonlijkheid krijgen."
(De Volkskrant)

Bookmark and Share


Terug