Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Wikileaks' Julian Assange vraagt asiel op ambassade van Ecuador

Datum : 20/06/2012
Land : Ecuador

Wikileaks' Julian Assange vraagt asiel op ambassade van Ecuador

De oprichter van Wikileaks, Julian Assange, heeft op de ambasade van Ecuador in Londen politiek asiel gevraagd. Dat deelde de Ecuadoraanse minister van Buitenlandse Zaken mee.

“Ecuador bestudeert het verzoek”, zei minister Ricardo Patino tegen verslaggevers in hoofdstad Quito. Volgens de ambassade is Assange dinsdagmiddag aangekomen. Die laat weten dat “Ecuador als ondertekenaar van de Verklaring van de Rechten van de Mens, het asielverzoek heeft doorgegeven aan Quito. Zo lang de aanvraag in behandeling is, blijft Assange op de ambassade, onder de bescherming van de Ecuadoraanse regering.”

Op 14 juni verwierp het Britse Hooggerechtshof het verzoek van Assange om de zaak over zijn uitlevering aan Zweden wegens veronderstelde seksuele misdaden, te heropenen. Assange heeft alle beschuldigingen ontkend en gezegd dat er politieke motieven achter zitten. Tot 28 juni heeft Assange de tijd, dan begint zijn uitzettingsprocedure.

Assange heeft in een verklaring laten weten dat hij de Ecuadoraanse ambassadeur dankbaar is dat hij zijn verzoek wil overwegen. Hij is vooral bang dat uitlevering aan Zweden zal leiden tot uitlevering aan de Verenigde Staten, waar hem aanklachten wachten die te maken hebben met Wikileaks. Daar zou hij de doodstraf voor kunnen krijgen.
 

Bron : BBC World
Bookmark and Share


Terug