Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Wikileaks: Mexicaanse bisschop vroeg VS om hulp tegen opleving links

Datum : 22/07/2011
Land : Mexico

Wikileaks: Mexicaanse bisschop vroeg VS om hulp tegen opleving links

De bisschop van Guadalajara, Juan Sandoval Íñiguez, heeft in 2006 de Verenigde Staten gevraagd om hulp tegen de opkomst van linkse politici in Latijns Amerika. Sandoval zou zich hierbij met name zorgen hebben gemaakt om de populariteit van Andrés Manuel López Obrador in Mexico. Dit blijkt uit een kabel van Wikileaks die is opgesteld door de ambassade van de VS in Vaticaanstad.

In de kabel wordt onder andere gemeld dat Sandoval zich zorgen maakte over het hoge aantal linkse regeringen in het continent, waarbij met naam Castro, Chávez, Morales, Kirchner, Bachelet en dus Obrador genoemd werden. De bisschop noemde de opkomst van links ‘gevaarlijk’ en vroeg de Amerikaanse ambassadeur in Vaticaanstad, Rooney, of toenmalig president Bush niet kon helpen.

In de kabel is onder meer te lezen dat “de kardinalen voelen dat de armen in Latijns Amerika de potentiële voordelen die een vrije markt hen kan brengen niet begrijpen, en ze dringen aan op hulp van de regering van de VS, daarbij aangevend dat de Kerk, hoewel behoedzaam, hier een belangrijke rol in kan spelen.”

Sandoval zou echter vrijwel geen gehoor hebben gekregen bij de regering Bush, die hem zou hebben laten weten dat het thema al onder de aandacht van de regering was geweest en dat het nauwlettend in de gaten werd gehouden.

Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug