Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Wil Chili af van de Haïtiaanse migranten?

Datum : 24/10/2018
Land : Chili

Wil Chili af van de Haïtiaanse migranten?

De afgelopen paar jaar is het aantal Haïtianen dat, op zoek naar werk, in plaats van naar het noorden juist naar het uiterste zuiden trekt enorm gestegen. Waren er in 2014 nog geen 1.800 Haïtiaanse migranten in Chili, in april van dit jaar was hun aantal gestegen tot meer dan 120.000. Alleen al in 2017 kwamen ruim 44.000 Haïtianen naar het Zuid-Amerikaanse land, waar ze slecht betaald werk doen in sectoren die de Chilenen zelf links laten liggen. Het grootste deel van de migranten leeft in de illegaliteit en omdat het vinden van werk niet eenvoudig is, stijgt het aantal Haïtianen dat in Chili op straat leeft.

In het voorjaar is de Chileense overheid begonnen met het reguleren van de status van de Haïtianen en de 900.000 andere migranten (met name uit Venezuela en de Dominicaanse Republiek) in het land en kwam ook de mogelijkheid om een visum aan te vragen voor in Haïti achtergebleven familieleden, in het kader van gezinshereniging. Om dit proces te vergemakkelijken riep de Chileense regering de hulp in van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Die opende in augustus in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince een afdeling waar Haïtianen terecht kunnen om een visa voor Chili aan te vragen. Dagelijks kunnen hier ongeveer veertig aanvragen behandeld worden.

Maar het lijkt er nu op of Chili toch minder enthousiast is over de Haïtiaanse migranten. Of zijn het de Haïtianen zelf die het niet meer zien zitten in het verre land? Maandag werd bekend dat Chili een terugkeerprogramma start voor spijtoptanten: Haïtianen die vrijwillig terug willen keren naar hun vaderland kunnen zich inschrijven. Het plan is gelanceerd door Pedro Velásquez, gedeputeerde in het Congres, hierbij gesteund door William Pierre, een Haïtiaanse migrant die zichzelf heeft opgeworpen als de woordvoerder van de Haïtiaanse gemeenschap in Chili. Pierre wilde de aandacht vestigen op de schrijnende situatie waarin veel Haïtianen zich bevinden. Maar niet iedereen voelt zich vertegenwoordigd door William Pierre: in een bericht van de Haïtiaanse organisatie GARR (Groupe d’Appui aux Rapatriés et Réfugiés; Steungroep voor Teruggekeerden en Vluchtelingen) betwijfelen zij zijn representativiteit. Volgens GARR zijn er inmiddels 165.000 Haïtianen in Chile, van wie zich er sinds april 49.000 hebben laten registreren.

Bron : IOM, GARR, Economía y Negocios
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug