Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Windmolens voor Saba en Sint Eustatius

Datum : 13/07/2012
Land : Saba

Windmolens voor Saba en Sint Eustatius

Saba en Sint Eustatius krijgen komend jaar elk drie windmolens, zodat ze minder afhankelijk worden van diesel. Volgens het ministerie van Economische Zaken zullen de windmolens goed zijn voor een derde van de energiebehoefte. Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft tijdens zijn werkbezoek aan Caribisch Nederland financiële steun toegezegd. Verhagen bezocht de mogelijke locaties voor de windmolens. Deze maand worden er windmetingen verricht om de meest geschikte locatie te vinden. De te plaatsen molens kunnen de zware orkanen in het Caribisch gebied te doorstaan.

Op Saba en Sint Eustatius wonen in totaal ongeveer 6000 mensen. Samen met Bonaire zijn de eilanden sinds 2010 bijzondere gemeenten binnen Nederland. Op Bonaire zorgen windmolens nu al voor een derde van de energie, maar door een zakelijk conflict tussen energiebedrijf WEB en de eigenaar van het windpark, Ecopower, is de stroomvoorziening niet verzekerd. In afwachting van arbitrage tussen de bedrijven, laat minister Verhagen het WEB financieel doorlichten.

Op Bonaire nam Verhagen officieel de eerste elektrische laadpaal in gebruik. De palen worden met steun van zijn ministerie geplaatst. Plaatselijke ondernemers gaan ze gebruiken voor het opladen van elektrische tuktuks en huurfietsen.

Bron : Versgeperst, RNW Caribiana, ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug