Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Winnende films op het LAFF te Utrecht

Datum : 26/04/2012

Winnende films op het LAFF te Utrecht

De speelfilm La Demora van Rodrigo Plá heeft vanavond de Latin Angel Jury Award gewonnen tijdens de achtste editie van het Latin American Film Festival (LAFF) te Utrecht. De jury was unaniem in haar toekenning: “het sterke scenario, de uitstekende cast en de reikwijdte van z’n thematiek maken het tot de beste film.”

Nog vier andere awards werden uitgereikt. De Latin Angel Publieksprijs voor beste speelfilm ging naar Un Cuento Chino van Sebastian Borensztein. De Latin Angel Publieksprijs voor documentaires ging naar Senna van Asif Kapadia. Een speciale jongerenjury koos de film uit voor de Latin Angel Jongerenprijs: Os 3 van Nando Olival. De Latin Angel voor de beste korte film viel ten deel aan Ensolorado van Ricardo Targino.  De jury gaf nog een speciale vermelding aan de film Histórias que só existem cuando lembradas van Julia Murat, vanwege “de fantastische beelden, het universele
verhaal en de trefzekere regie.”  De film is vanaf 14 juni te zien in de Nederlandse bioscoop. Distributeur: EYE.

Uit het juryrapport: “La Demora is een minimalistisch verhaal over wat de regisseur een ‘emotioneel ongeluk’ noemt. In de film staat de relatie tussen een vrouw en haar dementerende vader centraal, maar onder het oppervlak zijn de sociale spanningen en de rauwe randen van de Latijns-Amerikaanse samenleving voelbaar. Naast het imposante en consequent hoge spelniveau van de acteurs, valt op hoe in de openingsscènes zonder verdere dialoog de relatie tussen beide personages met korte, beheerste streken wordt neergezet. De film toont beide kanten van een
moeizame verhouding tussen vader en dochter zonder een oordeel te vellen. De belichting en cameravoering zijn terughoudend en observerend, vooral om ruimte te bieden aan het spel. Ook valt op dat nauwelijks muziek wordt ingezet om emoties te accentueren. De emoties vloeien voort uit het indrukwekkende acteerwerk.”

De jury roemde het gevarieerde aanbod in de selectie van de competitiefilms. De overige genomineerden waren Las Acacias, Chocó, De Jueves a Domingo, Febre do Rato, El Lenguaje de los Machetes, Transeunte, Los Viejos en openingsfilm Violeta se fue a los Cielos. De jongerenjury koos de Braziliaanse speelfilm Os 3 van Nando Olival als winnaar vanwege het universele verhaal en omdat ze zich goed konden identificeren met de jongeren in de film. Zij bekeken Miss Bala, Asalto al Cine, Os 3, Violeta se fue a los Cielos en Anónimo.

Het publiek reikte twee publieksprijzen uit aan de Beste Speelfilm en de Beste Documentaire. Het publiek waardeerde Un Cuento Chino (Sebastian Borensztein) het hoogst, gevolgd door A Cadeira do Pai (Luciano Moura) en het Nederlandse Entre Nosotros (Paloma Aguilera). De publieksprijs voor documentaires is gewonnen door Senna (Asif Kapadia) gevolgd door With my heart in Yambo (Maria Fernanda Restrepo) en My Friend Diego (Pablo Eppelin en Rob Brouwer).

Morgen sluit het festival af met de vertoning van Marley (2012). Oscarwinnende filmmaker Kevin Macdonald maakte met Marley de ultieme biografie over reggaelegende Bob Marley. De documentaire bevat veel nooit eerder vertoond materiaal uit de privéarchieven van de familie waartoe Macdonald toegang kreeg. Op 10 mei komt Marley uit in de Nederlandse filmtheaters. Distributie: Entertainment One Benelux.
Het LAFF sluit af met een spetterend slotfeest in Tivoli de Helling met de band TenTemPiés en verschillende dj’s.
 

Bron : LAFF
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug