Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Winst Sandinisten bij lokale verkiezingen in Nicaragua

Datum : 06/11/2012
Land : Nicaragua

Winst Sandinisten bij lokale verkiezingen in Nicaragua

De regerende Sandinistische partij in Nicaragua heeft bij de verkiezingen van afgelopen zondag 134 van de 153 burgemeestersposten gewonnen. De partij van president Daniel Ortega kreeg zo’n 57 procent van de stemmen.

Het Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront (FSLN) stond tegenover een gefragmenteerde oppositie. Ze won in 134 gemeenten; in 2008 waren dat nog 109 gemeenten. De FSLN behield de macht in hoofdstad Managua.
De oppositie zegt dat er gefraudeerd is en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitte bezorgdheid over het electorale proces. Tenminste drie personen zijn maandag omgekomen tijdens rellen tussen aanhangers en tegenstanders van de Sandinisten.

Volgens oppositiepartijen waren stemlijsten incompleet en sommige mensen konden meer dan één keer stemmen. “We deden mee omdat mensen een keuze moeten hebben”, zei Eliseo Nuñez van de Onafhankelijke Liberale Partij. “Maar we weten dat alles gemanipuleerd is en dat de Kiesraad doet wat Daniel Ortega beveelt.”
Waarnemers van de Organisatie van Amerikaanse Staten constateerden enkele problemen met stemlijsten, maar zeiden dat de verkiezingen hadden plaatsgevonden in “een sfeer van beschaving.” 

President Ortega is in 2011 herkozen als president, nadat het door de Sandinisten gecontroleerde Hooggerechtshof een verbod op een aansluitende ambtstermijn teniet had gedaan.


 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug