Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Winst Sandinisten lokale verkiezingen Nicaragua

Datum : 07/11/2017
Land : Nicaragua

Winst Sandinisten lokale verkiezingen Nicaragua

De linkse regeringspartij Frente Sandinista de Liberación Nacional (FSLN) heeft op maandag 6 november met een ruime meerderheid de gemeenteraadsverkiezingen in Nicaragua gewonnen.  Er vielen 153 burgemeesterszetels en 6.088 gemeenteraadsfuncties te verdelen. De FSLN behaalde 73,65 procent van de stemmen. Ook veroverde ze maar liefst 135 burgemeesterszetels.

De rechtse oppositiepartij Frente Amplio noemt het verkiezingsproces echter weinig transparant en beweert dat in bijna heel het land tachtig procent van de stemgerechtigde bevolking zich van stemming onthield.

De Hoge Kiesraad schat dat de opkomst tussen de 52 en 53 procent lag. Er is echter kritiek op deze Kiesraad omdat die vorig jaar de partijvoorzitter van de oppositiepartij PLI uit zijn functie onthief en parlementsleden van de oppositie verving door regeringsgezinde leden. Het parlement wordt hierdoor bijna uitsluitend bezet door de FSLN.

Ondanks dat de verkiezingen grotendeels zonder incidenten verliepen, melden verschillende nieuwswebsites dat er minstens vijf doden en meerdere gewonden zijn gevallen door geweld tijdens en na de verkiezingen. De verkiezingsbegeleidingsmissie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), die maandag in Nicaragua was, veroordeelde het geweld.

Bron : El Nuevo Diario, El Nuevo Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug