Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Winst voor Staatsolie van Suriname

Datum : 16/05/2012
Land : Suriname

Winst voor Staatsolie van Suriname

Staatsolie boekte vorig jaar ruim 400 miljoen dollar winst. Dit is bekendgemaakt tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering. De hoge prijs voor het belangrijkste exportproduct, Saramacca Crude, is de voornaamste verklaring voor de hoge uitkomst. De staat houdt er een flinke duit aan over.

Aan dividend en belasting wordt ruim 280 miljoen dollar uitgekeerd. Daar kunnen flink wat rekeningen van betaald worden. Het bedrijf houdt een deel van het geld voor investeringen . Onder meer zal gezocht worden naar meer oliebronnen. Onlangs is de exploratie voor de kust van start gegaan. Daar wordt 30 miljoen dollar voor vrijgemaakt. Ook de uitbreiding van de raffinaderij slokt een deel van de winst op.

Staatsolie is ook de belangrijkste investeerder in het TapaJai-project. Dit project moet de Jaikreek en de Tapanahonirivier op elkaar aansluiten. Via dammen en stuwmeren komt dan meer water vrij voor de krachtcentrale te Afobakka aan het Brokopondomeer. Het bedrijf wil de komende jaren de totale brandstofbehoefte op de lokale markt dekken.
 

Bron : Waterkant
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug