Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Wisselende reacties op cellulosefabriek in Uruguay

Datum : 24/07/2019
Land : Uruguay

Wisselende reacties op cellulosefabriek in Uruguay

Enkele dagen geleden bevestigde de Finse onderneming UPM de bouw van een enorme cellulosefabriek in het midden van Uruguay. Met de investering is drie miljard dollar gemoeid, en daarmee is het de grootste investering in de geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse land. De Uruguese regering wachtte de bekendmaking met enige spanning af: de toekomstige economische groei van het land is voor een belangrijk deel gebaseerd op deze fabriek en aanpalende activiteiten. Het Ministerie van Economische Zaken heeft berekend dat al in 2020, wanneer de bouw van de fabriek in volle gang moet zijn, een groei van 2,6 procent verwacht wordt. Op die manier hoopt men dat het land aan een nieuwe economische crisis ontsnapt, na het bloedeloze 2019 waarin rekening gehouden wordt met een magere groei van nog geen procent.

Daarnaast is de verwachting dat de fabriek, die jaarlijks twee miljoen ton eucalyptusbomen tot cellulose zal verwerken, veel banen zal creëren. Alleen al de bouw levert werk voor zesduizend mensen en wanneer de fabriek in 2022 in gebruik genomen wordt zullen daar vierduizend banen zijn, naast nog eens naar schatting zesduizend in toeleveringsbedrijven en dergelijke. UPM heeft ook toegezegd een deel van de kosten van de renovatie van de haven van Montevideo op zich te nemen. Daartegenover stelt de Uruguese overheid zich verantwoordelijk voor de aanleg van een spoorwegnetwerk dat de toelevering van bomen aan de fabriek moet vergemakkelijken, en om de fabriek met de verschillende havens te verbinden.

Maar niet iedereen is enthousiast over de plannen.  Milieudeskundigen vrezen voor een toename van blauwalgen waardoor de waterkwaliteit van de Río Negro dichtbij het bedrijf en van andere rivieren in de omgeving zal verslechteren. Volgens Daniel Panario, als natuurkundige werkzaam aan de Universidad de la República, vergroot UPM een al bestaand probleem. De bedrijfsmatige ontbossing heeft een grote impact op het milieu. Daarnaast richten eucalyptusbomen onherstelbare schade aan de bodem aan. Ze onttrekken water aan de rivieren, die zich hierdoor minder kunnen herstellen en nog meer te lijden krijgen van chemicaliën als fosfor. 

De waarschuwingen over de negatieve effecten van de celluloseproductie voor het milieu vinden tot nu toe weinig gehoor. Uruguay heeft al twee kleinere cellulosebedrijven op haar grondgebied en hoewel de situatie van het milieu sindsdien aantoonbaar verslechterd is wordt dit in de eerste plaats geweten aan de landbouw en niet aan de productie van cellulose.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug