Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

WNF: 'Paaseiland moet beschermd worden'

Datum : 30/05/2014
Land : Chili

WNF: 'Paaseiland moet beschermd worden'

Paaseiland (Rapa Nui) lijkt geen Polynesisch eiland met weelderige plantengroei en fauna. Veel mensen vinden het naakte insulaire landschap heel bijzonder. Het eiland heeft geen kenmerkend natuurlijk erfgoed, zoals vele andere eilanden in de Stille Oceaan. Op het eerste gezich klopt dat: de grote grasvlakte herbergt veel uitheemse soorten, is aangetast door erosie en lijkt niet veel schatten van biodiversiteit te verbergen. Maar dit gebied heeft een unieke geografische ligging en wordt daarom beschreven als "het meest geïsoleerde bewoonde land in de wereld". Daarom heeft de inheemse flora en fauna nog meer waarde.

Het eiland is ook de meest geïsoleerde oostelijke geografische cultuur van Polynesië. Hoewel paleobotanisch onderzoek (tak van de paleontologie die de fossiele planten bestudeert) suggereert dat het eiland oorspronkelijk bedekt was door palm-en loofbos, is het eiland nu volledig bedekt met gras, met uitzondering van een paar geïsoleerde gebieden van sierbomen en struiken.

Rapa Nui heeft dus een interessante biogeografische en ecologische geschiedenis. Daarom heeft het Wereld Natuur Fonds het eiland de wetenschappelijke code OC0111 gegeven. Dit betekent dat dit kleine eiland tot het scenario van de wereldwijde biodiversiteit hoort en beschermd moet worden.

Bron : Veo Verde
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug