Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

WNF: soortenrijkdom in de Amazone groter dan gedacht

Datum : 01/11/2010

WNF: soortenrijkdom in de Amazone groter dan gedacht

AMAZONE - Tussen 1999 en 2009 hebben wetenschappers meer dan 1200 nieuwe plant- en diersoorten ontdekt in de Amazone. Daarmee zijn in het grootste aaneengesloten oerwoud op aarde meer nieuwe soorten ontdekt dan in dezelfde tijd in verschillende andere biologische hotspots bij elkaar opgeteld. Dat blijkt uit het rapport Amazon Alive! A decade of discovery dat het Wereld Natuur Fonds (WNF) onlangs publiceerde in Japan op de wereldtop over biodiversiteit.
De Amazone bestrijkt 6,7 miljoen vierkante kilometer en is daarmee twee keer zo groot als de Europese Unie. In het gebied bevindt zich naast de helft van al het tropische regenwoud op aarde ook de grootste rivier ter wereld. De hoeveelheid zoetwater die in twee uur via de Amazone in zee stroomt staat gelijk aan de consumptie van water door de 7.5 miljoen inwoners van New York in een heel jaar.
Het rapport geeft een overzicht van in totaal 1220 nieuwe plant- en diersoorten die tussen 1999 en 2009 zijn ontdekt. Het gaat om 637 soorten planten, 257 vissen, 216 amfibieën, 55 reptielen, 16 vogels en 39 zoogdieren. Tevens wordt kort aandacht besteedt aan duizenden soorten ongewervelde dieren, zoals spinnen en andere insecten, wiens ontdekking buiten de reikwijdte van het rapport vallen.

Het WNF heeft er bewust voor gekozen om het rapport Amazon Alive! naar buiten te brengen tijdens de wereldtop over biodiversiteit, die momenteel in Japan wordt gehouden. Daar moeten afspraken gemaakt worden om het uitsterven van planten en dieren tot staan te brengen. "Het rapport toont aan hoe essentieel dat is. We verliezen soorten nog voor we weten hoe belangrijk ze zijn", zegt Johan van de Gronden. De top is met 193 deelnemers het belangrijkste internationale platform voor afspraken over het behoud van plant- en diersoorten. Naast bijna alle landen van de wereld, nemen belangrijke geldschieters - zoals de Wereldbank - en verschillende natuurbeschermingsorganisaties, waaronder WNF, deel aan de bijeenkomst.
(Wereld Natuur Fonds)

Bookmark and Share


Terug