Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Wordt Lapin de nieuwe premier van Haïti?

Datum : 10/04/2019
Land : Haïti

Wordt Lapin de nieuwe premier van Haïti?

Vorige maand stuurde het Haïtiaanse parlement premier Jean Henry Céant naar huis, na slechts zes maanden in functie geweest te zijn. President Jovenel Moïse benoemde minister van cultuur Jean Michel Lapin tot interim-premier, in afwachting van een definitieve keuze voor de opvolger van Céant. Kort voordat Moïse dinsdag naar Panama vertrok maakte hij de benoeming van Lapin bekend. Het parlement moet nog wel met deze benoeming instemmen, en in het verleden is het wel voorgekomen dat een aanstaande premier nog voor zijn aantreden door het parlement wordt afgewezen.

De kansen van Lapin zijn niet onverdeeld gunstig. Hij heeft een lange carrière op ambtelijke functies binnen diverse regeringen achter de rug, maar beschikt volgens critici niet over de vereiste kennis en ervaring om de vastgelopen economie van het land vlot te trekken. Zo zei de Haïtiaanse econoom Etzer Emile in een interview met de Miami Herald dat “we niet het idee hebben dat de capaciteit om economische uitdagingen aan te gaan is meegenomen in het selectieproces. De president lijkt niet geleerd te hebben van het feit dat de val van de twee eerdere premiers werd versneld door de toenemende economische problemen”. Hij voegde eraan toe dat als het scheppen van banen, de kosten van levensonderhoud, economische groei, investeringen en dergelijke geen rol hebben gespeeld in het selectieproces, Haïti binnen zes maanden weer een nieuwe premier nodig heeft. Volgens hem hebben de autoriteiten niet in de gaten dat het land een van de ergste, zo niet dé ergste economische crisis van de afgelopen twintig jaar doormaakt.

Volgens anderen is het probleem van Haïti niet een falende premier, maar eerder een falend politiek systeem dat al meer dan tweehonderd jaar bestaat zonder enig resultaat te boeken. André Michel, een van de oppositieleiders, stelt dat zijn positie, en die van zijn medestanders, ten opzichte van de president en regering niet veranderd is met de voorgenomen benoeming van Lapin. Ze hebben de afgelopen weken ook geweigerd met president Moïse te overleggen. “We zijn niet geïnteresseerd in onderhandelingen over regeringsposten, en we blijven het aftreden van Moïse en een onderzoek naar het PetroCaribe corruptieschandaal eisen”, zei Michel in de Miami Herald. Het ziet er niet goed uit voor Haïti.

Bron : Miami Herald
Bookmark and Share


Terug