Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Wordt Morales voor de vierde termijn president?

Datum : 19/10/2019
Land : Bolivia

Wordt Morales voor de vierde termijn president?

Evo Morales, die voor het eerst president werd van Bolivia in januari 2006, is al het staatshoofd dat het langst onafgebroken aan de macht is in Latijns Amerika. Nu zijn Morales (59) en zijn vicepresident Álvaro García Linera (56), namens de Beweging voor het Socialisme (MAS) kandidaat voor een vierde termijn, die loopt tot 2025. 

De grootste kans op een overwinning voor Morales is om de algemene verkiezingen van 20 oktober direct te winnen. Dat kan hij doen door 40 procent van de stemmen te halen met een marge van tien punten boven zijn toprivaal of ten minste 50 procent van de stemmen te halen. Lukt hem dat niet, dan worden zijn kansen in de tweede ronde op 15 december tegen voormalig president Carlos Mesa kleiner. Maar het is niet vanzelfsprekend dat aanhangers van Óscar Ortíz, de leider van de beweging ‘Bolivia zei nee’ die nu op derde plaats staat, hun stem dan uitbrengen op Mesa. Naast deze drie zijn er nog vijf officiële kandidaten.

Als je de blanco stemmen verwijdert en alleen geldige stemmen telt voor kandidaten, kan Morales in de meeste peilingen gemakkelijk de verkiezingen winnen in de eerste ronde. Hij  leidt in de meeste van de negen departementen en loopt voorop in de drie departementen die samen bijna 3 op de 4 kiezers huisvesten. 

In plattelandsgebieden krijgt Morales 47,8% van de stemmen, bijna twee keer zo veel als in stedelijke gebieden, waar hij 24,4% haalt, volgens peilingen van Universidad Mayor de San Andrés (UMSA). Maar hij heeft nog steeds meer kiezers in stedelijke gebieden, omdat slechts een derde van de Bolivianen op het platteland woont, volgens de telling van 2012. Ondertussen wonen 4 op 5 Mesa-aanhangers en 3 op 4 Ortíz-aanhangers in stedelijke gebieden.

In de peiling van UMSA, die half september plaatsvond, werd de vraag gesteld: ‘Op wie zou u niet stemmen als de verkiezingen deze zondag ( 15 september) zouden worden gehouden?’  Van de respondenten zou 37,4% dan niet op Morales stemmen, 20,6 porcent niet op Mesa en  6,7 procent niet op Oscar Ortíz.

Bolivianen zien Morales als de beste kandidaat om problemen van inkomensongelijkheid, armoede en werkloosheid aan te pakken, terwijl ze zeggen dat Carlos Mesa het best uitgerust is om inefficiënte instellingen, het rechtssysteem en de twee grootste zorgen van de kiezer aan te pakken - corruptie en misdaad.

Bron : Noticiasfides.com, as-coa.org
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug