Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Yakye Axa terug naar huis

Datum : 28/06/2019
Land : Paraguay

Yakye Axa terug naar huis

Al meer dan vijfentwintig jaar strijden de leden van de Yakye Axa, een inheemse gemeenschap in Paraguay, voor teruggave van hun land. In 2012 kocht de Paraguayaanse overheid het betreffende stuk grond, maar dat bleef onbereikbaar vanwege verzet van de omringende veeboeren.

Vandaag, 28 juni 2019, worden dan eindelijk de eerste 140 kavels overhandigd aan deze leden van het Enxet volk, net als het eerste deel van een fonds dat gemeenschapsontwikkeling mogelijk moet maken. Met name de aanleg van een weg naar hun woongebied is van belang.

Ook de gemeenschap Kelyenmagategma van hetzelfde Enxet volk ontvangt een eerste betaling voor gemeenschapsontwikkeling op basis van een al in 2011 gesloten Acuerdo Amistoso (Vriendschapsovereenkomst) met de Paraguayaanse overheid. In beide gevallen worden de fondsen beheerd door comités gevormd door vertegenwoordigers van de betreffende gemeenschap, de overheid en een met instemming van deze vertegenwoordigers benoemde neutraal lid.

De juridische strijd van de Enxet is jarenlang ondersteund door ngo’s als Tierraviva en Amnesty International (foto).

Bron : Amnesty Paraguay
Bookmark and Share


Terug