Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Yale University geeft kunst Machu Picchu terug

Datum : 23/11/2010

Yale University geeft kunst Machu Picchu terug

PERU - De Amerikaanse Yale University heeft beloofd duizenden archeologische stukken die een eeuw geleden van de Peruaanse opgraving Machu Picchu waren meegenomen, terug te geven. President Alan García heeft dat bekendgemaakt. De relikwieën uit de 15e-eeuws incastad zijn zeven jaar onderwerp geweest van een fel dispuut. Peru zegt dat de kunstvoorwerpen in 1911 uitgeleend zijn en spande in 2008 een rechtszaak aan. De overeenkomst is tot stand gekomen na een mediaoffensief en actieve bemoeienis van president García. Hij besprak de kwestie zelfs met zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama.
Volgens de Peruaanse autoriteiten gaat het om ongeveer 46.000 voorwerpen, waaronder mummies, keramiek en voorwerpen van goud en brons. Ze zouden zijn uitgeleend aan de universiteit, kort na de ontdekking van Machu Picchu door de Yale-wetenschapper Hiram Bingham in 1911. Yale beweert echter dat het om veel minder stukken gaat en dat slechts 330 daarvan geschikt zijn om uit te stallen in een museum. De Amerikaanse universiteit zou bovendien 80 jaar geleden al veel voorwerpen hebben teruggegeven.
Desalniettemin zijn de besprekingen tussen Peru en Yale soepel verlopen. De universiteit was bereid Peru’s rijke historische erfenis te eren door alle archeologische voorwerpen, die in haar bezit zijn, te retourneren, onder de voorwaarde dat haar wetenschappers ze mogen blijven bestuderen. President García erkende dat het feit dat de voorwerpen in het bezit van Yale University zijn geweest, heeft voorkomen dat ze in handen gevallen zijn van private verzamelaars.
De kunst zal begin volgend jaar worden teruggeven. Op tijd voor de herdenking van het feit dat Machu Picchu, de grootste opgraving en bekendste toeristische attractie van Peru, in 2011 honderd jaar geleden werd ontdekt.
(BBC)
 

Bookmark and Share


Terug