Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Yopal voor Jezus

Datum : 23/06/2017
Land : Colombia

Yopal voor Jezus

Vanwege een veroordeling wegens illegale bouwactiviteiten moest burgemeester Jhon Jairo Torres van het Colombiaanse Yopal, hoofdstad van het departement Casanare, , in augustus vorig jaar tijdelijk aftreden. Hij werd vervangen door Luz Marina Cardozo Solano, die in meer geloofde dan alleen goed bestuur.

Vlak voordat ze haar ambtsketen weer over zou dragen aan Torres, droeg ze de sleutels van haar stad inwoners over aan niemand minder dan… Jezus Christus. Op 9 juni dit jaar ondertekende Cardozo decreet 036 waarmee ze symbolisch haar gemeente in handen gaf van de zoon van God.

Het beleidsstuk opent met verschillende citaten uit de Bijbel en bestaat verder uit vier artikelen. “Nederig verzoeken wij aan God dat hij deze gemeente binnentreedt en haar voor eeuwig tot Zijn woonplaats maakt tot het einde der tijden, amen”, staat in een van de artikelen te lezen. In een ceremonie in het plaatselijke theater werden de sleutels van de stad symbolisch overhandigd aan een aantal kinderen, in aanwezigheid van tientallen vertegenwoordigers van evangelische kerken.

Bronnen in het gemeentehuis bevestigen dat het hier om een spiritueel decreet gaat, omdat de betreffende functionaris “erg gelovig” is. Wat haar bedoelingen ook waren, volgens Natalia Ángel, professor in het constitutionele recht aan de Universidad de los Andes, is het decreet van Cardozo ongrondwettelijk: artikel 350 van de grondwet zegt duidelijk dat er een scheiding tussen kerk en staat moet zijn.

Het Colombiaanse Openbaar Ministerie beraadde zich nog op te nemen actie, toen Jhon Jairo Torres op 15 juni zijn straf uitgezeten had en zijn taken als burgemeester weer oppakte. Een van zijn eerste daden was het intrekken van decreet 036.

Bron : El Tiempo, BBC Mundo
Bookmark and Share


Terug