Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

YPF investeerde een recordbedrag van drie miljard in Argentinië in 2011

Datum : 09/02/2012
Land : Argentinië

YPF investeerde een recordbedrag van drie miljard in Argentinië in 2011

De Argentijnse oliemaatschappij YPF, onderdeel van het Spaanse Repsol-YPF, heeft deze week aangekondigd dat haar investeringen in het Zuid-Amerikaanse land vorig jaar met vijftig procent zijn gestegen tot een recordbedrag van 13,3 miljard pesos (ongeveer drie miljard dollar).

De aankondiging werd gedaan slechts 48 uur na de ontmoeting tussen de directeur en de voorzitter van Repsol met de Argentijnse Ministers van Economie en Planning, Julio De Vido en Hernán Lorenzino. De Argentijnse regering verwijt de grootste olie- en gasproducent van het land dat het te weinig investeert. Er bestaan geruchten over het plannen van een nationalisatie van het voormalige staatsbedrijf YPF.

YPF gaf aan dat meer dan twee miljard dollar van haar investeringen in 2011 bestemd waren voor exploratie en productie, terwijl een miljard dollar werd toegewezen aan raffinage, logistiek, chemicaliën en marketing.

De belangrijkste aandeelhouders van YPF zijn Repsol met 57,43 procent van de aandelen, en het Argentijnse Grupo Petersen met 25,46 procent van de aandelen. De Argentijnse regering bezit slechts 0,02 procent van de YPF aandelen, maar onder de voorwaarden van de privatisering in 1999 houdt het een vetorecht en kan het deelnemen in de beslissing van de raad van bestuur. De overige 17,09 procent van de aandelen worden verhandeld op de beurzen van Buenos Aires en New York.

Bron : Latin American Herald Tribune, EFE
Bookmark and Share


Terug