Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

YPF investeert komende vijf jaar 35 miljard U$

Datum : 06/06/2012
Land : Argentinië

YPF investeert komende vijf jaar 35 miljard U$

Het Argentijnse staatsbedrijf YPF moet de komende vijf jaar zeker 35 miljard U$ investeren om de productie van gas en olie in die tijd met ruim een kwart te verhogen. De nieuwe baas van YPF, Miguel Galuccio , deelde dit gisteren in Buenos Aires mee.

Het meeste geld moet uit de eigen reserves komen, zei Galuccio. “Ik zou de productie het liefst meteen verdubbelen, maar ik ben geen tovenaar. Voor ieder extra vat is een investering nodig, technologie en vooral heel hard werken. YPF moet weer een leider worden in het land, professioneel en competitief.” Hij legde de schuld van de verminderde productie in de laatste tien jaar bij het Spaanse Repsol, dat voor kort eigenaar van het bedrijf was. In april nationaliseerde Argentinië YPF.

Volgens jaar zou er in duizend bronnen worden gedrild. Dit niveau is al sinds 1996 niet meer gehaald, maar het is nodig om een jaarlijkse groei van 6 procent te halen. Tegen 2017 zou dat een stijging betekenen met 26 procent ofwel een bereik van 216 miljoen vaten olie. YPF, dat in 2011 een netto winst haalde van 1.1 miljard U$, gaf geen details hoe ze dankt aan de nodige investeringen te komen.

“We moeten op zoek gaan naar partners”, zei Galuccio. “Daarom maken we businessmodellen, waarmee we diverse soorten partners kunnen aantrekken.” Argentinië is afgesloten van globale kredietmarkten, sinds het land tien jaar geleden besloot zijn buitenlandse schulden niet af te betalen. Volgens analitici is YPF daardoor aangewezen op partners met veel geld.

Argentinië voert nu voor 9.3 miljard U$ aan brandstof in. Het land zou in eigen behoefte kunnen voorzien als 15 procent van het Vaca Muerta veld zou worden ontgonnen. Galuccio wil komend jaar in Vaca Muerta twee pilotstudy’s uitvoeren met de ontginning van 132 oliebronnen en 14 bronnen met natuurlijk gas. De geschatte investering bedraagt 1.36 miljard U$. Als de boringen success hebben, wil YPF een ‘productie cluster’ opzetten in Vaca Muerta, in de provinsie Neuquen in Patagonië.
 


 

Bron : Mercopress, BBC World
Bookmark and Share


Terug