Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Zaadgigant Monsanto geschorst in Argentinië door fiscale onregelmatigheden

Datum : 11/10/2012
Land : Argentinië

Zaadgigant Monsanto geschorst in Argentinië door fiscale onregelmatigheden

De Argentijnse regering heeft de lokale eenheid van de Amerikaanse zaadgigant Monsanto geschorst van een register van lokale granen na aantijgingen van fiscale onregelmatigheden. Het bedrijf ontkende de beschuldigingen in een verklaring. Andere bedrijven zijn ook van het register geschorst over soortgelijke beschuldigingen. Het niet voorkomen op de lijst betekent het verliezen van een aantal fiscale voordelen en het niet langer verkrijgen van vergunningen die nodig zijn om granen in Argentinië te vervoeren.

Monsanto werd uit het register verwijderd, omdat het nog 70 miljoen dollar aan belastingen uit de periode 2001-2005 moet betalen, aldus de Argentijnse belastingdienst AFIP. Monsanto moet hierdoor een belastingtarief van 25 procent betalen tijdens de schorsing, wat een stijging van 10 procent betekent. AFIP onderzoekt ook Barrick, de grootste goudproducent ter wereld, graangigant Cargill en Minera Sierra Grande, de lokale eenheid van het Chinese Metallurgical Corp.

AFIP zei vorig jaar dat vier van Argentinië’s tien grootste exporteurs en granen- en sojaverwerkingsbedrijven te weinig belasting betaalden. Graanproducerende bedrijven gebruiken het register om de export te vergroten en de exportbelastingen te verlagen. Argentinië is de grootste exporteur van sojaolie ter wereld, de op een na grootste maïsexporteur en de derde van sojabonen.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug