Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Zeeschildpadden reanimeren

Datum : 25/12/2015
Land : Guadeloupe

Zeeschildpadden reanimeren

Zeeschildpadden worden in de wateren rondom het Frans-Caribische eiland Guadeloupe al bijna 25 jaar beschermd. Helaas worden er nog elk jaar honderden zeeschildpadden het slachtoffer van de maaswijdte van de visnetten van lokale vissers. Inmiddels worden er acties opgezet om deze ongevallen te voorkomen.

Onderzoek toonde een aantal jaren geleden al aan dat ‘bijvangst’ de belangrijkste doodsoorzaak was van de beschermde zeeschildpadden. Geschat werd dat er jaarlijks tussen de 700 en 1.200 van deze dieren verdronken in de mazen van visnetten. In werkelijkheid zijn het er waarschijnlijk veel meer. 

Om deze bijvangst te beperken, heeft het regionale comité van zeevissers en kwekers, in overleg met het nationale bureau voor de jacht en de wildstand ONCFS, twee jaar geleden een programma opgezet getiteld ‘professionele visvangst en de zeeschildpadden’. Het doel: nauw samenwerking met de vissers om oplossingen te vinden voor de problemen rond de bijvangst. 

"Praten over schildpadden is taboe in de wereld van de visserij", zegt Marie-France Bernard, die verantwoordelijk is voor dit programma. Ze wijst er op dat de vangst van zeeschildpadden al verboden is in Guadeloupe sinds 1991. Niet minder dan zeven van de rond het eiland voorkomende soorten staan op de internationale lijst van met uitsterven bedreigde dieren. Maar nog altijd beginnen vissers er met de biologe over en gaan ze de strijd aan over het nut van dit vangstverbod. “Ik denk dat het vooral een punt is van de oudere generatie”, vervolgt ze. “Vandaag de dag leren kinderen over het nut van de bescherming van zeeschildpadden. Vraag het ze maar en ze zullen antwoorden dat ze ook Flipper de dolfijn of een panda niet willen eten. Voor zeeschildpadden geldt nu voor hen hetzelfde.”

Het programma ter bescherming van gevangen zeeschildpadden is onderverdeeld in zes stappen. De eerste en belangrijkste stap, is de reanimatie van de schildpadden. “Dit onderdeel is zeer goed ontvangen”, aldus een trotse Marie-France Bernard, “sinds we 46 vissers daarin getraind hebben. Bovendien hebben we hen bewust gemaakt van het feit dat zij daadwerkelijk iets kunnen doen als ze per ongeluk een schildpad gevangen hebben.” Het comité heeft een werkdocument en twee films over dit onderwerp gemaakt. Vissers zijn getraind om aan boord van hun schepen wetenschappelijke waarnemingen te doen en de werking van hun visnetten onder water is bestudeerd. Ook zijn verschillende technieken getest om de bijvangst van schildpadden tegen te gaan.

Al met al is de biologe tevreden over deze ervaring: “Het was een flinke investering van de vissers, met name in hun vrije tijd. Het doel was echt om een netwerk van gemotiveerde en professionele personen te creëren om dit probleem het hoofd te bieden.”

En nu? Het programma van het Visserijcomité stopt eind december “Maar het schildpadden netwerk is er nog steeds en er zijn vele verenigingen die het stokje willen overnemen."
 

Bron : www.guadeloupe.franceantilles.fr
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug