Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Zeewier zorgt weer voor problemen in Cariben

Datum : 06/08/2018

Zeewier zorgt weer voor problemen in Cariben

Verschillende Caribische eilanden kampen dit jaar opnieuw met bergen aangespoeld sargassum, een soort zeewier. Zeven jaar geleden, in 2011, gebeurde dit voor de eerste keer. Men hoopte dat het eenmalig zou zijn. "Het was een totale verassing en niemand had enig idee wat we ermee moesten," aldus professor Hazel Oxenford, expert in visserij biologie en management aan de University of the West Indies. Drie jaar later spoelden nog grotere hoeveelheden sargassum aan in verschillende Caribische eilanden en de zuidelijke kust van Mexico. In 2018 gebeurt het weer, en waarschijnlijk wordt het nog erger dan in 2015. 

Sargassum is drijvend zeewier dat doorgaans ontstaat in de golf van Mexico om vervolgens door stromingen in de noordelijke Atlantische Oceaan in de Sargassozee, ten oosten van de Verenigde Staten, uit te komen. Het aangespoelde zeewier lijkt echter uit een ander gebied te komen, een ovalen band tussen Brazilië en Afrika, hoewel het niet duidelijk is waarom hier nu meer wier groeit. De drijvende planten zijn normaliter een broedplaats en voedselbron voor verschillende soorten zeedieren. Het wier is niet schadelijk voor mensen en in kleine hoeveelheden kan het stranden gezond houden. 

De grote hoeveelheden die nu aanspoelen en voor de kust drijven zijn echter schadelijk voor toerisme, visserij en de plaatselijke fauna. Koraalriffen en zeegrassen worden bedreigd. Zeeschildpadden kunnen geen eieren meer leggen op de stranden, en ook de zee is minder veilig voor hen. Vissersboten komen moeilijk door de lagen wier heen en stranden worden ontoegankelijk door grote bergen zeewier, die bij ontbinding erg gaan stinken. 

De stranden die getroffen worden liggen vooral aan de zuidelijke en oostelijke kant van de Caribische eilanden. Toeristische resorts in die gebieden voelen de gevolgen. In een extreem geval moest een resort op Antigua zelfs tijdelijk haar deuren sluiten. "Het probleem is dat we nooit weten hoe het zal zijn. Soms hebben we een week of twee weken nergens last van, totdat plots 's nachts de stranden vollopen," aldus Larry Basham, hoofd van een getroffen resort. Toch is internationale berichtgeving dat "het Caribisch gebied verzwelgd wordt door rottend zeewier" niet juist, aldus professor Oxenford. Sommige gebieden, waaronder de westelijke stranden die vaak de meeste toeristen trekken, hebben nergens last van. 

Ook worden op verschillende eilanden manieren gevonden om de plaag tegen te gaan. Technieken om het wier uit de zee en van de stranden te verwijderen zijn sinds 2011 aanzienlijk verbetererd. De grijpers die suikerriet op vrachtwagens laden blijken uitermate geschikt om het wier van het strand te verwijderen zonder zand mee te nemen. Ook wordt commercieel gebruik van het wier onderzocht, onder andere als mestproduct. 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug