Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Zeewierbesmetting Caribische stranden Mexico

Datum : 25/06/2019
Land : Mexico

Zeewierbesmetting Caribische stranden Mexico

Een besmetting van zeewierachtige algen langs enkele van de meest bezochte Caribische stranden in Mexico heeft de lokale gemeenschap opgezet tegen de president, die het probleem als een "minder belangrijke kwestie" beschreef.

In een langlopend probleem dat door veel onderzoekers aan de klimaatverandering wordt toegeschreven, heeft sargassum de populaire witte zandbanken bedekt. De ongerepte wateren zijn daardoor bruin gekleurd en er hangt een sterke geur als de algen uit elkaar vallen. Bewoners, bedrijven en natuurlijk toeristen zijn verontrust.

In de afgelopen jaren hebben hotels netten geplaatst om te proberen de sargassum in het water te houden, weg van de stranden, terwijl werknemers en vrijwilligers de kust opruimen. Elke dag verzamelen ze een sargassum, volgens de lokale overheid. Maar verwijdering is tijdrovend en duur en voor velen niet effectief. Circa 1000 kilometer van de Mexicaanse stranden zijn dit jaar getroffen, waaronder Cancún, Playa del Carmen en Tulum in de staat Quintana Roo, zeggen lokale ambtenaren.

President Andrés Manuel López Obrador irriteerde velen toen hij gisteren in Cancún zei dat het zeewier een "ondergeschikte kwestie" was en dat hij zich er geen zorgen over maakte dat het de toeristenafhankelijke economieën ernstig zou schaden. Voorafgaand aan zijn bezoek schreven bewoners een brief waarin ze klagen dat de autoriteiten niet de werkelijke omvang van deze "ernstige situatie" hebben erkend. "Het produceert een zuur gas met een rotte eiergeur die schadelijk kan zijn voor de menselijke gezondheid."

Ondanks het bagatelliseren van het probleem - wat waarschijnlijk van invloed zal zijn op het toerisme in de regio - zei Obrador dat de regering bezig was om het probleem aan te pakken en hij beloofde "alle benodigde middelen" in te zetten. Rafael Ojeda, hoofd van de Mexicaanse marine, zei dat de autoriteiten $ 2,7 miljoen zouden uitgeven om vier boten te bouwen die ontworpen zijn om zeewier te verwijderen, evenals de aanleg van nieuwe barrières om het tegen te houden.

 

 

 

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug