Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zeker 295 mensen besmet met chikungunya

Datum : 12/10/2014
Land : Curaçao

Zeker 295 mensen besmet met chikungunya

Van de 930 mensen op Curaçao die zich hebben laten testen op chikungunya, zijn zeker 295 mensen besmet met het virus. Eind augustus stond de teller nog op 56 besmettingen. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur.

De cijfers zijn een eerste indicatie van de analyse van het chikungunyavirus op Curaçao en hebben betrekking op de periode tot en met 23 september. “De aantallen kunnen nog verder oplopen na correctie”,verklaart dokter Sirving Keli, sectordirecteur Gezondheid. “Natuurlijk hoop je altijd dat het aantal besmettingen minder zal zijn, maar toch is het meer dan ik had verwacht. Nu het vakantietijd is, reizen mensen meer en is de kans op infecties ook groter.”

Het regenseizoen staat ook nog voor de deur, waardoor er meer muggen komen. Daarom zullen de spuitacties om muggen te bestrijden voorlopig nog doorgaan.“Tot eind november zullen we praktisch in alle delen van Curaçao spuiten”, zegt dokter Keli.

De spuitroutes lopen nu al van Souax tot Tera Kòrá en van Steenrijk tot Punda, Otrobanda en verder. Ook worden er overdag individuele broedplaatsen geëlimineerd, waarbij na analyse ongeveer 200 meter rondom de plaats gespoten wordt. Dokter Keli raadt iedereen met klachten, zoals uitslag, hoge koorts en gewrichtspijn, aan om naar de huisarts te gaan en om bloed te laten testen door het laboratorium.

Volgens dokter Keli zal het chikungunyavirus, dat wordt overgedragen door steken van besmette muggen, nooit helemaal van Curaçao verdwijnen. Net als dat het geval is met het soortgelijke virus dengue. De komende tijd gaat G&GZ analyseren of het aantal besmettingen afneemt door de spuitacties. Dokter Keli verwacht dat het virus geleidelijk zal afnemen. “Eind november verwacht ik een stabilisatie of afname van het aantal besmettingen.”

 

Bron : Amigoe
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug