Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Zelaya teruggekeerd in Honduras

Datum : 29/05/2011
Land : Honduras

Zelaya teruggekeerd in Honduras

De voormalige president van Honduras, Manuel Zelaya, is afgelopen zaterdag teruggekeerd na een ballingschap van zestien maanden in de Dominicaanse Republiek. Zijn tegenstanders dwongen hem in 2009 het Centraal-Amerikaanse land te verlaten omdat hij een referendum had gehouden dat in strijd was met de grondwet. 

Tijdens een toespraak voor tienduizenden uitgelaten aanhangers riep Zelaya op om een einde te maken aan machtsovernames door staatsgrepen. “Geweld is niet de oplossing voor armoede, corruptie en andere maatschappelijke problemen in Latijns Amerika. Méér democratie is dat wél.”

Hij bedankte de internationale gemeenschap voor hun rol bij de totstandkoming van het verzoeningsverdrag dat zijn terugkeer mogelijk heeft gemaakt. Het verdrag garandeert de ex-president dat noch hij noch zijn aanhangers worden vervolgd en staat actieve deelname aan de politiek toe. Bij welke partij Zelaya aansluiting zoekt is nog onduidelijk.

Het akkoord zorgt ervoor dat Honduras weer deel uitmaakt van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en andere regionale samenwerkingsverbanden. Honduras was verbannen uit deze organisatie na het gedwongen vertrek van Zelaya.

Bron : El Mundo/BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug