Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Zeldzaam glas van suikerplantage in Suriname naar het Rijksmuseum

Datum : 07/03/2011
Land : Suriname

Zeldzaam glas van suikerplantage in Suriname naar het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft een glas uit de 18de eeuw met afbeeldingen van een Surinaamse suikerplantage aan de collectie toegevoegd. Na de heropening van het Rijksmuseum zal het glas een prominente plaats krijgen bij de voorwerpen uit de 18de eeuw.

Op het glas is de suikerplantage Siparipabo, dat aan de Commewijnerivier lag, afgebeeld. Te zien zijn hutjes, een suikermolen, een slavin die aan het uitrusten is en een slaaf met een schop. Waarschijnlijk is het glas gemaakt in opdracht van Catharina Marcus, de eigenaresse van de plantage.

Dat er maar weinig van deze glazen zijn, maakt het bijzonder. Het museum bezit momenteel weinig voorwerpen die de slavernij in de vroegere koloniën laten zien. De bedoeling is dat het glas meehelpt om de bezoekers van het museum aan het denken te zetten over deze periode in de Nederlandse geschiedenis.

Bron : Waterkant
Bookmark and Share


Terug